Belföld

Bevásárlásra készül a Vodafone Kelet-Európában

A brit Vodafone előrehaladott tárgyalásokat folytat két kelet-európai mobilszolgáltató felvásárlásáról ; az ügyletek értéke elérheti a 4 milliárd dollárt – írta a Financial Times.

A londoni üzleti napilap szerint a Vodafone a kanadai székhelyű Telesystems International Wireless (TIW) két kelet-európai érdekeltségét venné meg.

Az ügylet keretében felvásárolná a két fő román mobilszolgáltató egyikének, a Mobifonnak még nem nála lévő 79 százalékát, valamint megvenné a harmadik legnagyobb cseh szolgáltatót, az Oskar Mobilt is a TIW-től, amely csaknem 100 százalékban birtokolja ezt a céget.

A Vodafone a Financial Timesnak rövid közleményben elismerte ugyan a tárgyalások tényét, de közölte, hogy részletes ajánlatot még nem terjesztett be a két kelet-európai szolgáltatóra.

A lap úgy tudja, hogy a Vodafone átvenné a román és a cseh cég nettó adósságának a TIW-re eső hányadát is, amely a Financial Times értesülése szerint megközelíti az 500 millió dollárt.

A Mobifon és az Oskar Mobil a Nasdaq tőzsdén jegyzett TIW két utolsó mobilérdekeltsége. A kanadai cég már eladta indiai és brazíliai mobiltelefon-részesedéseit, és 2001-ben kénytelen volt bezárni Dolphin Telecom nevű brit érdekeltségét is, miután az tönkrement.

A Vodafone folyamatos terjeszkedésre készül Kelet-Európában, ahol már birtokolja a Vodafone Hungaryt, valamint a lengyel Polkomtel 20 százalékát – áll a Financial Timesban.

A romániai Mobifonnak 4,9 millió, a cseh Oskar Mobilnak 1,83 millió előfizetője van. A cseh cég nemrég vásárolt 2 milliárd koronáért harmadik generációs szolgáltatási licencet.

A Vodafone korábban érdeklődést mutatott a legnagyobb cseh telefonszolgáltató, a Cesky Telecom privatizációja iránt, de aztán nem nyújtott be ajánlatot – írta a Financial Times.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik