Belföld

Útravaló – diákoknak és tanároknak

Az Útravaló nemzeti ösztöndíjprogramot február végén fogadta el a kormány, melynek négy ösztöndíja a tehetséges és hátrányos helyzetű diákokat, valamint az őt segítő tanárokat támogatja. Külön figyelmet fordítanak a műszaki- és a természettudományos képzésre, ezzel az Európai Unió elvárásainak is igyekszünk megfelelni, elmaradásainkat mérsékelni.

Szeptembertől indul az Útravaló ösztöndíjprogram, amelynek pályázati feltételeit az Oktatási Minisztérium munkatársai jelenleg dolgozzák ki. A kiírások tavasszal jelennek meg, és a minisztérium tervei szerint a nyertes pályázók már szeptemberben élvezhetik is az ösztöndíjukat.

Útravaló – diákoknak és tanároknak 1

A négy új ösztöndíjprogram 22 ezer hátrányos helyzetű gyereket, illetve az őket segítő 4 400 mentor pedagógust karol fel. Minderre a kormány idén 1,027 milliárd forintot, 2006-ban pedig további 2,2 milliárd forintot biztosít. A program egyben összehangolja és továbbfejleszti a hátrányos helyzetű tanulókat érintő, már létező ösztöndíjakat. Ezért 2005. szeptember elsejéig sor kerül az esélyegyenlőséget biztosító pályázati rendszerek egységes nyilvántartásának kidolgozására is.

Megmaradnak a régi programok is

Az új ösztöndíjprogramok mellett megmaradnak, és kibővülnek a korábban indított ösztöndíjak, melyeket az Útravaló programokkal összhangban ír ki az Oktatási Minisztérium. Ezek a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány ösztöndíja, az Arany János Tehetséggondozó Program és Arany János Kollégiumi Program, a Költségtérítéses képzésben résztvevő cigány fiatalok tandíjtámogatása, a Bursa Hungarica, az Esélyt a tanulásra, a Mentor program, a Köztársasági ösztöndíj és a Kollégiumi Közalapítvány.

Rászoruló tehetségeknek

Az Útravaló nemzeti ösztöndíjprogram négy elemből áll: az Út a középiskolába, az Út az érettségihez, az Út a szakmához és az Út a tudományhoz programból. Az első három azoknak a rászoruló, tehetséges gyermekeknek szól, akiknek hiányzik a segítség iskolai életük döntő pillanataiban: amikor eldől tovább tanulnak-e az általános iskola befejezése után, lemorzsolódnak-e még az érettségi megszerzése előtt, vagy amikor szakmát választanak.

Hátrányos helyzetűnek azok a diákok számítanak, akik után a szülők rendszeres gyermekvédelmi támogatásra szorulnak, és ahol a törvényes felügyeletet gyakorló szülő tanulmányait legfeljebb az iskola nyolcadik évfolyamán fejezte be. Az Út a tudományhoz program viszont csak a tehetséget nézi, itt nem számítanak a szociális szempontok.

A mentorokat is támogatják

Az Útravaló ösztöndíjak egy teljesen új támogatási formát is bevezettek: nemcsak a diákokat, hanem az őket tanító tanárokat is patronálják rendszeres havi ösztöndíjjal. Sőt, ha a diák felvételt nyer, vagy sikeres érettségit tesz, a tanárok több tízezer forintos „prémiumban” részesülhetnek.

A kormány szerint hiányszakma


Az Út a szakmához programmal a kormány feltehetően a szakképzett munkaerő magyarországi hiányát szeretné orvosolni. „ A hiányszakmák régiók szerint különbözőek, ezért a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok feladata lesz, hogy meghatározzák, a térségükben mely szakmák esetében szükséges a támogatás” – világított rá az Oktatási Minisztérium munkatársa.

Az oktatók azonban nem készíthetnek fel korlátlan számban diákokat az érettségire vagy a felvételire. „Egy mentor legfeljebb 5 tanuló segítését vállalhatja” – tájékoztatta a FigyelőNetet az Oktatási Minisztérium (OM) munkatársa. Az Út a középiskolába és az Út az érettségihez programban így akár havi 20 ezer forintos többlettámogatáshoz is juthat egy tanár a költségvetésből.

Az iskolában tanító pedagógusok mellett a tanodákban – a hátrányos helyzetű gyermekek iskolai sikerességét segítő, tanórán kívüli foglalkozásokat tartó intézményekben — dolgozó tanárok is lehetnek mentorok. „Az ő szerepük különösen fontos, mivel valószínű, hogy ezekben az intézményekben több a rászoruló gyerek, mint az iskolákban tanító, mentorálást is vállaló tanár” – mondta el az OM munkatársa

Természettudományok kiemelt támogatása

Útravaló – diákoknak és tanároknak 2

A természettudományok kiemelt támogatásával a kormány az Európai Unió azon célkitűzéséhez akar hozzájárulni, mely szerint 2010-re az Unióban a matematika, természettudomány és műszaki tudományok terén végzett felsőoktatási hallgatók számát legalább 15 százalékkal kell növelni a 2000-es adatokhoz képest .

„Nemzetközi összehasonlításban hazánk kedvezőtlen helyen van, hiszen a matematikai, természettudományos és műszaki végzettséggel rendelkezők száma 1999 óta folyamatosan csökken” – mondta el az OM munkatársa. Ezért Magyarországon, csakúgy mint az Unióban, olyan programokat szerveznek, amelyek a tanulók és a pedagógusok érdeklődését felkelthetik a matematikai, természettudományos és műszaki tanulmányok iránt, erősíthetik azok vonzerejét.

A program neve Útravaló – diákoknak és tanároknak 7 Kik vehetnek részt? Útravaló – diákoknak és tanároknak 7 Célja Útravaló – diákoknak és tanároknak 7 Támogatás összege Útravaló – diákoknak és tanároknak 7 Forrásigény (zárójelben a 2006-os terv)
Útravaló – diákoknak és tanároknak 11
Út a középiskolába Útravaló – diákoknak és tanároknak 7 7-8. osztályos tanulók és mentoraik Útravaló – diákoknak és tanároknak 7 a diák egy érettségit adó intézménybe kerüljön

Útravaló – diákoknak és tanároknak 7 diákoknak 3000 Ft/hó, mentoroknak 4000 Ft/fő/hó Útravaló – diákoknak és tanároknak 7 320 m Ft

(800 m Ft)
Útravaló – diákoknak és tanároknak 11
Út az érettségihez Útravaló – diákoknak és tanároknak 7 9-12. osztályos tanulók és mentoraik

Útravaló – diákoknak és tanároknak 7 középiskolás diákok támogatása Útravaló – diákoknak és tanároknak 7 diákoknak 4500 Ft/hó,

mentoroknak 4000 Ft/fő/hó
Útravaló – diákoknak és tanároknak 7 368 m Ft

(920 m Ft)
Útravaló – diákoknak és tanároknak 11
Út a szakmához Útravaló – diákoknak és tanároknak 7 hiányszakmát oktató intézmények tanulói és mentoraik

Útravaló – diákoknak és tanároknak 7  munkavállalás megkönnyítése Útravaló – diákoknak és tanároknak 7 nincs adat Útravaló – diákoknak és tanároknak 7 38,4 m Ft

(115,2 m Ft)
Útravaló – diákoknak és tanároknak 11
Út a tudományhoz Útravaló – diákoknak és tanároknak 7 műszaki, term. tud. és matematikai téren kiváló diákok és mentoraik Útravaló – diákoknak és tanároknak 7 a diákok további fejlődésének elősegítése Útravaló – diákoknak és tanároknak 7 egy projektre legfeljebb 100 ezer Ft adható Útravaló – diákoknak és tanároknak 7 65,6 m Ft

(164 m Ft)

Forrás: Magyarország.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik