Belföld

A magyar Philipsnek vissza kell vennie a szakszervezeti vezetőjét

admin
admin

2005. 03. 09. 16:41

A Legfelsőbb Bíróság szerdai döntése nyomán vissza kell vennie a székesfehérvári Philips Kft.-nek a korábban elbocsátott szakszervezeti vezetőt.

A Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának közleménye szerint a Philips Kft. 2001-ben kezdeményezte a VIDEO Szakszervezet titkárának eltávolítását, a jogszabály szerint azonban az érdekvédő munkaviszonya csak különösen indokolt esetben szüntethető meg, és csak a szakszervezet és az üzemi tanács hozzájárulásával.

A szakszervezet és az üzemi tanács azonban megtagadta az egyetértő nyilatkozatot. Ezután perelte be a kft. a két szervezetet azzal, hogy rendeltetésellenesen gyakorolták egyetértési jogukat.

A 2002-ben indult bírósági eljárásban a városi és másodfokon, jogerősen a megyei bíróság is a Philips kft-nek adott igazat, pótolta a hiányzó hozzájárulásokat és ezzel lehetővé tette a szakszervezeti titkár eltávolítását. A jogerős ítélet ellen benyújtott felülvizsgálati kérelemnek szerdán a Legfelsőbb Bíróság helyt adott. A korábbi határozatot hatályon kívül helyezte, így már nincsenek meg az érdekvédő elbocsátásához szükséges jogi feltételek, munkaviszonyának korábbi megszüntetése érvénytelenné vált.

A Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálati döntése nyomán a tisztségviselő teljes munkaidejében érdekvédelmi tevékenységet fog ellátni a székesfehérvári cégnél – közölte a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája az MTI-vel.

A szakszervezet az elmúlt években többek között a munkaügyi bírósághoz fordult jogellenes munkáltatói intézkedés miatt, és megkereste a munkaügyi felügyeletet a munkavállalói jogokat ért olyan sérelmek miatt, mint például a túlóráztatás, pihenőidő betartása illetve szabadságolási gyakorlat. Az elmaradt bérelemelések miatt a Philips eindhoveni központjába is írtak levelet.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2018. október 23.
Az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 62. évfordulóján tartott megemlékezés résztvevői a fővárosi Terror Háza Múzeumnál 2018. október 23-án.
MTI/Kovács Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.