Belföld

Koreába érkezett a magyar kormányfő

Háromnapos hivatalos látogatásra a Koreai Köztársaság fővárosába, Szöulba érkezett szerdán Gyurcsány Ferenc kormányfő, az utazás elsődleges célja a dél-koreai-magyar gazdasági kapcsolatok fejlesztése.

A miniszterelnök a távol-keleti országban a tervek szerint megbeszélést folytat Ro Mu Hjon dél-koreai elnökkel, Ri He Csan dél-koreai kormányfővel, a szöuli főpolgármesterrel és parlamenti képviselőkkel, tárgyal továbbá gazdasági társaságok – egyebek mellett a Samsung Electronics, a Hyundai Motor és a Hanwha bankcsoport vezetőivel, valamint a Nokia finn telekommunikációs cég beszállítójaként tevékenykedő Mirae Industry és a Korean Air Cargo képviselőivel.

A Gyurcsány Ferenc vezette magyar küldöttség tagja Somogyi Ferenc külügyminiszter, valamint számos gazdasági vezető. A hivatalos látogatáson Indonéziában tartózkodó Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter Dél-Koreában csatlakozik a küldöttséghez.

A magyar miniszterelnököt csütörtökön fogadja Ro Mu Hjon. A felek a tervek szerint gazdasági megállapodást írnak alá. Ezt megelőzően Gyurcsány Ferencet ünnepség keretében díszdoktorrá avatják a Hankin egyetemen. 

A látogatáson informatikai megállapodásokat is aláírnak a két kormány képviselői, ezek célja egyebek mellett a telekommunikációs és számítógépes hálózatok biztonságának erősítése a koreai tapasztalatok alapján.

Gyurcsány Ferenc személyében másodszor tesz hivatalos látogatást magyar kormányfő Dél-Koreában azóta, hogy Magyarország – dacolva Észak-Korea nemtetszésével – 1989. február elsején diplomáciai kapcsolatot létesített a Koreai Köztársasággal.

A magyar küldöttség tárgyalásainak fő célja, hogy további befektetésekre ösztönözzék a Magyarországon már jelen lévő koreai vállalatokat, valamint további cégeknek ajánlják beruházásokra Magyarországot. A Koreai Köztársaság Kína és Japán után a harmadik legjelentősebb ázsiai külgazdasági partnere Magyarországnak, míg Budapest az első helyen áll Szöul közép-európai üzleti partnerei között. A dél-koreai-magyar kétoldalú áruforgalom értéke tavaly éves szinten hozzávetőleg egymilliárd dollár volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik