Belföld

Kopt kincsek a Szépművészetiben

Megérkezett Budapestre az a 129 nagy értékű műkincs, amit A fáraók után – a kopt művészet kincsei Egyiptomból című tárlaton mutatnak be a Szépművészeti Múzeumban.

Az év múzeumi szenzációjának ígérkező, két hónapig látható kiállítás megnyitója az idén 25 éves Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitóeseménye lesz március 18-án.


A 21 millió dollár értékűre becsült egyiptomi emlékek mellett mintegy hetven, Budapesten őrzött műtárgyat is bemutatnak a Szépművészeti és az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből a kopt művészet kincseiből válogató tárlaton.


Kopt kincsek a Szépművészetiben 1

forrás: mtv

A magyar fővárosba szállított, már kicsomagolt fa- és kőfaragványok, töredékek, bronzedények, szövetek, oszlopfők, falfestmények és ikonok közül a kisebb műkincseket az oszlopcsarnokot jelképező Dór teremben posztamentumokon elhelyezett vitrinekben, irányfényekkel megvilágítva állítják ki.

A tárlaton látható lesz többek között a Szohági Fehér Kolostor 40 centiméteres díszes bronzkulcsa az 500-520-as évekből, két sírépítmény faragványa, egy I. századi Appoló-, illetve egy IV. századi nílusi tájábrázolás, valamint egy olyan fafaragvány is a VI. századból, amely egy keresztény templom mennyezetgerendáját díszítette.

Az összesen ezer kilogramm súlyú műkincseket repülővel, tizenegy különleges, úgynevezett termoládában szállították Budapestre a leggazdagabb egyiptomi gyűjteményekből, a Kairói Kopt Múzeumból, az Alexandriai Görög-Római Múzeumból és az Alexandriai Nemzeti Múzeumból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik