Belföld

Eredményt várnak szerdán a gazdák

A tárgyalópartnerek reményei szerint szerdán áttörés következik be a gazdatüntetések körül folyó tárgyalásokban.

Jakab István, a Magosz elnöke reményének adott hangot a tekintetben, hogy áttörés következhet be szerdán a tárgyalásokon. Németh Imre szerint akár a megegyezés is létrejöhet, és “egymás kezébe csaphatnak” a tárgyalófelek.


Csaknem kétórás késéssel, délelőtt háromnegyed tizenegy tájban kezdődött meg az egyeztetés a demonstráló gazdák és az agrártárca megbízottai között a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban a plenáris tárgyaláson.

Németh Imre, földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a megbeszélések nyilvános szakaszában közölte: a közvetlen terület alapú támogatást eddig mintegy 167 ezer gazdálkodó kapta meg. A gazdáknak kifizetett támogatás összege 39 milliárd 54 millió forintot tesz ki.



Eredményt várnak szerdán a gazdák 1

Félrenéznek; Foto: MTI


A támogatásból már a nagyüzemek is részesednek: az 500 hektárnál nagyobb területtel rendelkező gazdaságok közül csaknem 300, az ezer hektárnál nagyobb területtel bírók közül 277 kapta meg járandóságát.

A miniszter által közölt adatok alapján eddig 1,081 millió tonna gabona intervenciós felvásárlása történt meg. Az EU által megfelelőnek minősített raktárkapacitás pedig elérte a 2,475 millió tonnát.

Németh jelezte azt is, hogy a demonstráló gazdák megbízottai egyeztetnek egy olyan érdekképviseleti szervezettel is, amely nem tagja a demonstrációs bizottságnak, de véleményét figyelembe kívánják venni. Hevesi István, a demonstrációs bizottság szóvivője meg is nevezte ezt a szervezetet, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségét (MOSZ).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik