Belföld

A rossz büdzséadat ellenére tovább erősödik a forint

A hétfő este publikált rossz államháztartási hiányadatok ellenére a forint kedden reggel is erősödött, az eurót 241,65/70 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon, szemben a 241,75/85 forintos hétfői árfolyammal.

Az euró árfolyama kedd délelőtt 241,44 forintot is elérte, azaz a hazai fizetőeszköz árfolyama 14,42 százalékon állt a 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán, 58 bázispontra megközelítve ezzel az intervenciós sávszélt.

A hétfőn késő délután közzétett államháztartási hiány mintegy 20 milliárd forinttal magasabb volt ugyan a piaci várakozásoknál, a forint azonban ennek ellenére továbbra is erősödik. Kereskedők szerint tartja magát az a piaci vélemény, hogy a külföldi befektetők valószínűleg kihasználják a hosszú hétvégét, amikor a magyarországi piacok és az MNB zárva lesznek, és nem tudják megakadályozni, hogy a forintot a 240,01 forint/eurós sávszélre kitolják – azaz elképzelhetőnek tartanak egy kisebb spekulációs támadást.

A dollárt reggel 182,40/50 forinton jegyezték, mintegy egy forinttal gyengébben a hétfői 183,30/40 forintos árfolyamnál.

A forintpiacon 7,70/90 százalékos változatlan szinten maradt az overnight kamat, a további kamat mozgást befolyásolja majd, hogy a bankok a lejáró 128,96 milliárd forinthoz képest mennyit kötnek a kötnek le az MNB-ben két hétre.

A három hónapos diszkont-kincstárjegyből 25 milliárd forintnyit ajánl fel az Államadósság Kezelő Központ aukcióra, a hozamszint valószínűleg a 7,34 százalékos hétfői másodpiaci referenciahozam közelében marad. Az állampapírok másodpiacán amúgy jelentős 15-20 bázispontos hozamcsökkenés következett be már eddig a tegnap délutáni értékekhez képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik