Belföld

Nőtt a szállodák árbevétele az év elején

A magyarországi szállodákban az év első két hónapjában a vendégéjszakák száma 8,8 százalékkal nőtt, a bruttó szobaárbevétel 12,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Az idén január-februárban a szobakapacitás kihasználtság 41,3 százalékos volt, valamivel magasabb az előző év azonos időszakinál.

Februárban a vendégéjszakák száma 8,2 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A bruttó szobaárbevétel 13,1 százalékkal nőtt az előző év februári értékhez képest, a szobafoglaltság 44,9 százalékos volt.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára (Gross ARR) a megfigyelt időszakban 13 400 forint volt, ami jelentős (folyó áron 1000 forint) emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A bruttó szobaárbevétel folyó áron 12 százalékkal nőtt 2004 azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékű növekedésről az ország keleti részén található három- és a fővárosi négycsillagos szállodák számoltak be, amelyek szobaárbevétele 20–24 százalékkal növekedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik