Belföld

Keddtől kézbesítik a 13. havi nyugdíjak első részletét

Kedden kezdik meg a 13. havi nyugdíjak első részletének kikézbesítését - közölte a Magyar Posta hétfőn az MTI-vel.

“A Magyar Posta Rt. kézbesítői fokozott biztonsági intézkedés mellett, 2005. március 8-án kezdik meg a nyugdíjak (normál havi nyugdíj mellett a 13. havi nyugdíj első részletének) kézbesítését, miután a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság március 7-ig átadta az utalványokat a postának.” – írta közleményében Tomecskó Tamás szóvivő.

A kézbesítés a korábbi gyakorlatnak megfelelően, ütemezetten történik. Budapesten március 8-tól, a nagyvárosokban március 9-től a további településeken pedig március 11-től csöngetnek a postások a rendes havi járandósággal és a 13. havi nyugdíjak első felével.

A nyugdíjfolyósító szervezetekkel történt megállapodás értelmében a Magyar Postának március 31-ig kell befejeznie a 2,1 millió utalvány kézbesítését. A Magyar Posta Rt. az elmúlt évekhez hasonlóan fokozott biztonsági intézkedéseket hozott a kézbesítők védelme érdekében.


A Magyar Posta ismételten kéri a lakosság segítségét, kísérjék figyelemmel a nyugdíjakat kézbesítő postásokat. Az állampolgárok ébersége több esetben akadályozott már meg kézbesítő elleni támadást.

Barát Gábor, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatója korábban elmondta, hogy jelenleg mintegy egymillió nyugdíjasnak pénzintézeti számlákon keresztül, közel kétmilliónak pedig postai úton kézbesítik a nyugdíjat.

A kormány február 9-én döntött arról, hogy a nyugdíjasok május helyett már márciusban kézhez kapják 13. havi járandóságuknak az év első felében esedékes részét. A májusi folyósítást előre hozó intézkedés körülbelül 2,6 millió embert érint, akik fejenként átlagosan 23 ezer forinttal magasabb bevételre számíthatnak ebben hónapban.

A kormányzat idén a teljes 13. havi nyugdíj háromnegyedét fizeti ki két részletben, másfél-másfél heti járandóságot márciusban és novemberben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik