Belföld

Az idegenforgalomban nem okozott kárt a tátrai orkán

A rövidesen záruló téli idényben a tátrai térség turistaforgalma 8-10 százalékkal volt nagyobb az előzőnél, így cáfolódtak azok a feltevések, amely szerint a területen novemberben végigsöprő orkán visszavetné a térség idegenforgalmát.

A tátrai idegenforgalomban érdekelt társaságok szövetségének elnöke, Peter Chudy – saját korábbi borúlátó előrevetítéseire rácáfolva – kedden úgy nyilatkozott, hogy a 2004-2005-ös téli szezon jobb volt a tavalyinál. Ez elsősorban a várhatóan még március végéig jónak ígérkező hóviszonyoknak köszönhető.

Adatai szerint a tátrai nagyszállók többségének vendégforgalma most 30 százalékkal volt nagyobb, mint az előző idényben. Ezzel szemben a kisebb kapacitású szálláshelyek forgalma visszaesett.

Persze, a novemberi orkánkatasztrófának azért voltak igen kedvezőtlen idegenforgalmi hatásai is, hiszen a turistaforgalmi térkép óhatatlanul átrajzolódott: a forgalom az orkán által jobban megkímélt területeken emelkedett, a lepusztult erdőségek siralmas látványát kínáló üdülőkben és síparadicsomokban csökkent, mondta, és hozzátette, hogy a bevételek kedvező alakulásában az amerikai dollárral szemben rendkívül megerősödött euró árfolyamának is szerepe volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik