Belföld

Határozatképtelenség miatt elmarad az AB ülése

Története során most először működésképtelenné vált az Alkotmánybíróság, miután az Országgyűlés másfél éve nem képes eleget tenni a testület bővítésére vonatkozó kötelezettségének.

Határozatképtelenség miatt elmarad az Alkotmánybíróság március 21-22-i ülése, a nyolc főre apadt testület esetében erre még nem volt példa – közölte a testület kabinetfőnöke az MTI-vel kedden.

A testület létszáma az alkotmányban rögzített 11 fő helyett jelenleg csupán nyolc. A teljes ülés megtartásához pedig éppen ennyi alkotmánybíróra van szükség, így bármelyik bíró halaszthatatlan teendője, külföldi útja, vagy betegsége határozatképtelenné teszi az egész testületet – mondta Balogh Zsolt.

Ezúttal több alkotmánybíró részvétele nélkülözhetetlen a XXVII. Országos Tudományos Diákköri Konferencián, ezért nem tudja megtartani március 21-22-i ülését az Alkotmánybíróság. A legközelebbi teljes ülésre március 29-én kerül sor.

Németh János, korábbi elnök megbízatása 2003. július 31-én szűnt meg, Czúcz Ottó 2004. április 30-tól nem tagja a testületnek, Strausz Jánosnak pedig 2004. december 21-én szűnt meg az alkotmánybírói mandátuma. Az új bírák személyéről az elmúlt több mint másfél év alatt nem tudtak egyezségre jutni a parlamenti pártok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik