Belföld

Gyorsan megtalálták a a hétfőn ellopott Munch-festményeket

Újabb Munch-festményeket loptak el hétfőre virradóra Norvégiában, de az oslói rendőrség alig 24 órán belül megtalálta a képeket, és letartóztatta a tolvajokat.

Ezúttal az ország déli részén fekvő Moss városa közelében lévő Refsnes Gods nevű szállodából emelték el a híres XX. századi norvég festő három alkotását: a Kék ruha című akvarellt és két kőnyomatot. Az egyik egy önarckép, a másik August Strindberg svéd író portréja. A három kép összértékét 1,6 millió koronára (257 ezer euró) becsülik. A tolvajokat az éjjel egy alkalmazott rajtakapta, de sikerült elmenekülniük a falról lefeszegetett képekkel, hiába védte azokat üveg, és különleges, biztonsági foglalat.

Az oslói rendőrség szóvivője közölte, hogy hétfő este több személyt letartóztattak, közöttük ismert bűnözőket. Kilétüket egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Körözést két sötét hajú, a 20-as éveiben járó fiatal ellen adtak ki.

Arról a szóvivő nem adott tájékoztatást, hogy milyen állapotban van az akvarell és a két litográfia, mivel a vizsgálatuk még folyik.

Edvard Munch (1863-1944) expresszionista stílusú festményei az elmúlt időkben gyakran kerültek műkincsrablók érdeklődésének középpontjába. Tavaly augusztus 22-én leghíresebb műve, A sikoly egyik változatát lopták el az oslói Munch-múzeumból több tucat turista szeme láttára. Ugyanezen a napon ugyanebben a múzeumból elraboltak egy másik remekművet, a Madonnát. A képeket azóta sem találták meg, annak ellenére, hogy túlságosan ismertek ahhoz, hogy eladhatók legyenek komolyabb műkereskedőknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik