Belföld

Behálózták a vámosokat

Nagysebességű hálózatot épített ki a Vám- és Pénzügyőrség, amellyel a vámosok az Egységes Kormányzati Gerinchálózathoz kapcsolódnak. A 162 millió forintos beruházás némi versenyelőnyhöz juttatja a magyar vámosokat az EU vámbevételeiért folytatott harcban.

Az új hálózatban a vámosok sokkal gyorsabban dolgozhatnak, és ügyfeleiknek lehetőséget adhatnak az internetes ügyintézésre is. Mivel az EU-ba behozott árukat az importőrök bármelyik tagországban elvámoltathatják, így a magyar vámosok versenyhelyzetbe kerültek. A vámbevételek a tagországoknál maradnak, így a vámszervek szinte piaci körülmények között versengenek egymással a bevételekért. A hálózati beruházás évente 200 millió forint megtakarítást is hoz a magyar vámosoknak. A fejlesztés a Kopint-Datorg Rt. közreműködésével valósult meg.








Mi is az a kormányzati gerinchálózat?
Az Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat (EKG) egy olyan informatikai hálózat, amelynek feladata, hogy a kormányzati és közigazgatási adatbázisokat, hálózatokat és informatikai rendszereket összekapcsolja a meghatározott kormányzati körnek. Szintén célja a rendszernek, hogy a különböző kormányzati szolgáltatások elérhetőségét biztosítsa a civil szféra számára. Az EKG-hoz csatlakozott intézményi végpontok száma 2005. év elején már meghaladta a 600-at. Az EKG hálózata már 2004. februárjában kapcsolódott az Európai Unió TESTA hálózatához. A TESTA egy zárt, internettől független gerinchálózat, amely az EU adminisztrációja és a tagországok kormányzatai közötti információcserét teszi lehetővé.


A rendszer – a végpontok és a megyei Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat) EKG fogadópontok között – a Vám- és Pénzügyőrség (VP) biztosítja a bérelt vonali kapcsolatokat, a nagysebességű üvegszálas gerinchálózati szolgáltatást pedig a Miniszterelnöki Hivatal Elektronikuskormányzat-központja. Összesen 135 végpont bekapcsolása történt meg, amelyeknek köszönhetően a VP testületi végpontok számára átlagosan négyszeresére növekedett a kommunikáció sebessége az előző hálózat kapcsolataihoz képest.

Biztonságos hálózat


Az EKG a vámosok számára ugyanúgy, mint a többi csatlakozott szervezet részére, a gerinchálózaton logikailag jól elkülönített, biztonságosan üzemelő saját virtuális magánhálózatot (MPLS VPN) garantál. Egyetlen csatlakozási ponton – és a közelmúltban kialakított Testületi tűzfalon – keresztül használhatják az internetet, valamint lehetőség van biztonságos (IPSec VPN) kapcsolatot teremteni más EKG-ra csatlakozott szervezettel.

Az új kommunikációs hálózat képes az Európai Uniós csatlakozással bevezetett új informatikai alkalmazások jelentős mértékben megnőtt adatforgalmának továbbítására, biztosítja a vámszervek nagysebességű internet-elérését, és kiszolgálja az elektronikus levelezés igényét is. A külső szervezetekkel történő együttműködéshez (BM, APEH) a privát elektronikus kapcsolatokat rövid idő alatt, kis költséggel sikerült kiépíteni az EKG csatlakozásokon keresztül, a biztonságos összeköttetést nyújtó VPN technológiának köszönhetően.

A VP létrehozott egy központi HelpDesk szolgálatot is, így már az ukrán vámosokat nemrég sújtó számítógépes katasztrófa (amelynek során a kamionosoknak 12-21 órát kellett várakozniuk a határon az ukrán informatikai rendszer meghibásodása miatt) is elkerülhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik