Belföld

2010-ig új híd épülhet Komáromnál

A Duna szlovák és magyar partján fekvő két Komáromot akár néhány éven belül új híd kötheti össze, a szlovákiai Révkomárom ugyanis hetvenezer eurót nyert a híd tanulmánytervének elkészítésére.

A három változatot kínáló tanulmányterveket áprilisban mutatják be Révkomáromban – mondta el kedden Bastrnák Tibor, Révkomárom polgármestere, aki a terveket az előző napon már átnyújtotta a szlovák közlekedési minisztériumnak, és rövidesen ugyanezt a magyar közlekedési tárcához is eljuttatja.

A két Komárom polgármesterei még 2003 elején memorandumban rögzítették, hogy a két Komárom között egy új közúti hidat szeretnének létesíteni, mert a meglevő, több mint száztíz éves Erzsébet hídra felvezető út átmenő forgalma mindkét város központját nagyon leterheli, és környezetvédelmi szempontból is tarthatatlan állapotok alakulnak ki.

Egy nagy, az M1-e autópályához is csatlakoztatható híd megépítését Szlovákia 2020 körülre tervezi, addig viszont valamilyen más megoldást kellett keresniük a városvezetőknek. A híd már most egymilliónál több motoros járművet enged át egy év alatt. A tervezett híd pedig a két város elkerülő körgyűrű része lenne, így tehermentesítené a várost a forgalomtól.

A híd három változatban elkészült tanulmánytervét április 12-én mutatják be a szakma nemzetközi képviselőinek. Az építkezés a legjobb esetben 2007 tavaszán kezdődne el és még az évtized vége előtt befejeződhet. A híd és a kétoldali hídfő csatlakozó útjainak megépítése Bastrnák közlése szerint 1,9 milliárd koronába kerülne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik