Belföld

A VILÁG LEGNAGYOBB BIOTECHOLÓGIAI VÁLLALATA MAGYARORSZÁGON

Budapest, 2005. március 3: - George H. Walker az USA magyarországi nagykövete a díszvendég az amerikai székhelyű Amgen Inc., a világ legnagyobb biotechnológiai vállalatának első magyarországi tudományos konferenciáján.

Az 1980-ban alapított Amgen volt a rekombináns DNS technológián és a molekuláris biológián alapuló terápiás célú kutatások úttörője. Az Amgen több mint tíz évvel ezelőtt, biológiai módszerrel előállított két terméke lett a biotechnológiai iparág első két piaci sikerterméke.

Ma az Amgen Inc. (Nasdaq: AMGN) a Fortune Magazin által az első 500 vállalat között jegyzett cég, központja Dél-Kaliforniában található és világszerte több mint 14 000 embert foglalkoztat. Az Amgen készítményeit a rákos betegek támogató terápiájában, a vérszegénység kezelésében, reumatoid artritiszben és egyéb súlyos betegségekben használják világszerte.

Az Amgen aktívan kutat az onkológia, a gyulladásos- és anyagcsere-betegségek, a csontritkulás, a vérképzőszervi, vesebetegségek és a neurológia területein. A proteinek, kis molekulájú anyagok, antitestek, peptidtestek és nukleinsavak kutatásában nagy tapasztalattal rendelkező Amgen kutatók a célbetegség jellegére szabott módszereikkel új, potenciális terápiák kifejlesztésén dolgoznak.

2004. május 1-jén, az Amgen Inc. az Európai Unióhoz csatlakozó nyolc országban, így Magyarországon is megkezdte működését. Az EU csatlakozással az is lehetővé vált, hogy minden, az EU-ban központi törzskönyvezési eljárással bejegyzett gyógyszer automatikusan a tagországok gyógyszerkincsének részévé váljon. Az Amgen azt a célt tűzte ki Magyarországon, hogy ezek a készítmények minél hamarabb a magyar betegek és orvosok számára is hozzáférhetővé váljanak.

Az Amgen Kft, az Amgen Inc., magyarországi képviselete ma jelentette be, hogy kevesebb, mint hat hónappal az Európai Bizottság jóváhagyását követően a darbepoetin alfa hatóanyagú készítmény új, háromhetente egyszeri adagolással, társadalombiztositási támogatással, most Magyarországon is hozzáférhetővé vált a daganatos betegek és az orvosok számára.


Az Amgen

Az Amgen Inc. a világ vezető biotechnológiai vállalata, a sejt és molekuláris biológia fejlődésén alapuló human terápiák felfedezésével, fejlesztésével és gyártásával foglalkozik. Az Amgen tudományosan elkötelezett a betegek életminőségének javítása érdekében kiterjesztve az orvostudomány határait.

Az 1980-ban alapított Amgen volt a rekombináns DNS technológián és a molekuláris biológián alapuló terápiás célú kutatások úttörője. Az Amgen több mint tíz évvel ezelőtt biológiai módszerrel előállított két terméke lett a biotechnológiai iparág első két piaci sikerterméke.

A világban az Amgen vezető helyet foglal el ezen kívül még a humán-protein alapú terápiák előállításában is. Gyártókapacitását terápiás területek széles körében folyó kutatási programja szolgálatába is állítja.

Az Amgen munkatársai elkötelezetten követik a vállalat által vallott etikus értékrendet, és ezen felül vállalkozó szellem és innováció jellemzi kultúrájukat. A súlyos betegségek leküzdése érdekében, a vállalat a tudományos alapokon nyugvó, betegközpontú utat követi.


Még több információ az Amgen Inc.-ről: www.amgen.com


A hatóanyag

A darbepoetin alfa-t 2001. júniusában törzskönyvezte az Európai Gyógyszertörzskönyvező Hatóság (EMA) veseelégtelenség során fellépő anémia (vérszegénység) kezelésére mind a vesepótló, mind a dialízis terápiában még nem részesülő betegek részére. 2002. júliusában, majd tovább kiterjesztve 2003-ban az indikációs kör kibővült az anémia kezelésére kemoterápiával kezelt, nem-myeloid eredetű, rosszindulatú daganatos felnőtt betegekre is.

Az anémia súlyos, nem kellőképpen kezelt betegség, amelyet a vörösvértestek számának általános csökkenése jellemez. A vörösvértestek (vvt) vörös, vastartalmú anyagot, hemoglobint (Hb) tartalmaznak, ezek feladata az oxigén eljuttatása a tüdőből a test szöveteihez. Ez az oxigén szükséges a test összes normális funkciója ellátásához. Vérszegénységről akkor beszélünk, ha a Hb vérszintje a normális 12 gramm/dL alá esik, így a testszövetek a kielégítő működésükhöz szükségesnél kevesebb oxigénhez, következésképpen kevesebb energiához tudnak csak hozzájutni.
A rákos megbetegedésekben szenvedő betegek több mint fele, 60%-uk szenved még vérszegénységben is, amely vagy magának a rosszindulatú betegségnek, vagy a betegség kezelésének következtében alakul ki.

A vérszegénység legyőzéséhez használt más erithropoetikus terápiákkal összehasonlítva az Amgen készítményét a darbepoetin alfa-t adva, a betegeknek lényegesen kevesebbszer kell kezelésekre eljárniuk. Így az alapbetegségük miatt amúgy is megterhelő kezelésekkel küzdő betegek több szabadsághoz jutnak, valamint az egészségügyi ellátórendszer és a személyzet igénybevétele is csökken.















Tudományos kérdésekben kapcsolattartó az Amgen Kft. részéről:
Dr. Szabó Zsolt, Orvostudományi Osztályvezető
Tel.:+36-1-354-4740

További sajtóinformáció:
VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda
Nagy Ákos
Telefon/fax: (1) 350-6951, mobil: 20/9331-801,
e-mail: nagy.akos@vmkomm.hu


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik