Belföld

Nem volt szervezett etnikai támadás a Vajdaságban

A vajdasági magyarok ellen elkövetett atrocitások etnikai jellegűek, de nem tekinthetők szervezett műveletnek, ami a tartomány tudatos destabilizációjára törne – állapította meg az Európai Parlament (EP) most elkészült jelentése.

Az irat – amelyet még az EP nem hagyott jóvá – visszafogott hangon szól a magyarverésekként ismert eseményekről, utcai és kocsmai verekedésekről. A jelentés nem áll ki a vajdasági magyarok régi követelése, az autonómia visszaállítása mellett.

Az európai parlamenti vizsgálóbizottsága januárban utazott a Vajdaságba az ottani magyarellenes incidenseket kivizsgálandó – közölte a sajtóval a múlt hét végén Becsey Zsolt európai néppárti képviselő, a delegáció egyik tagja. Az ötfős delegáció három napot töltött a Vajdaságban. Becsey mellett a másik magyar tag a szocialista Hegyi Gyula volt, míg a bizottságot a német néppárti Doris Pack irányította.

A Becsey honlapján közzétett jelentés úgy véli: a magyarok és más vajdasági kisebbségek ellen elkövetett atrocitások ugyan gyakran valóban etnikai természetűek, viszont nem minősíthetőek szervezett, a tartomány destabilizációját tudatosan célzó műveletnek. A jelentés többek közt sürgeti a Vajdaság rendes önkormányzatiságának megvalósítását, a sajtószabadság garantálását, a kisebbségvédelmi intézkedések javítását, a rendőrség és az igazságszolgáltatás reformját, valamint a többnyelvű oktatás megőrzését.


Tavaly számos incidens érte a vajdasági magyarokat, de a helyi hatóságok szerint ezek nem a magyarok ellen irányultak, hiszen „egy kis verekedés mindenhol előfordul” – közölte korábban a tartomány belügyminisztere a FigyelőNet helyszínen járt munkatársával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik