Belföld

Megegyeztek a Matáv-Telekom Montenegro tulajdonlásról

A podgoricai média szerint a montenegrói kormány képviselői megegyeztek a Matávval a montenegrói távközlési cég, a Telekom Montenegro többségi részvénycsomagja megvásárlásának a feltételeiről, de az ügylet nem ment egészen simán.

A média szerint a montenegrói kormány képviselői szombaton Budapesten nyélbe ütötték a megállapodást, s a kabinet legközelebbi ülésén adja áldását az adásvételi szerződés megkötésére.

A Mina hírügynökség úgy fogalmazott, hogy a budapesti tárgyalásokon sikerült megállapodni a Matáv által javasolt adásvételi szerződés módosításáról. A tenderbizottság valószínűleg javasolni fogja az adásvételi szerződést megkötését, amiről a privatizációs ügynökség, illetve a kormány hozza meg a végső döntést.

A budapesti megbeszélésen állítólag vita bontakozott ki, mert a Matáv igényt tartott arra, hogy az 51,12 százalékos állami részvénycsomag mellett megvásárolhassa a befektetési alapok kezében lévő 16 százalékos részvénypakettet is.

Az ellenzékhez húzó podgoricia Dan című napilap kormányforrásokra hivatkozva azt írta, hogy a magyar cég képviselői pénteken kivonultak a budapesti tárgyalásokról, amikor megtudták, hogy a podgoricai kormány mégsem biztosította a kétharmados részvénycsomag megvásárlását. A kormány “biztosítani” tudta az Atlas, a HLT, a Monet és az Euro Found kezében lévő 15,41 százaléknyi részvénycsomagot – amely a kormány 51,12 százalékos pakettjével együtt 66,53 százalékot jelent -, s kibontakozott a harc a fél százaléknyi részvényért.

A Dan szerint a kormány dolgát megnehezítette, hogy megjelentek a piacon olyan vállalatok, amelyek elkezdték felvásárolni a részvényeket amerikai befektetési alapoknak, csillagászati árat, részvényenként 3-4 eurót kínálva, miközben a Matáv részvényenként 2,2 eurós ajánlatot tett a fennmaradó 16 százalékos csomagért. A lap szerint az amerikaiak akarják megszerezni a majd 49 százalékos részvénycsomagot, ami nem tetszik a Matávnak.

A Matáv tavaly decemberben 114 millió eurót ajánlott a Telekom Montenegro 51,12 százalékáért, további 67,288 millió eurót ötéves beruházási program keretében fektet be a cégbe. Ezzel az ajánlattal a magyar vállalat lekörözte versenytársait.

A montenegrói távközlési vállalat bejelentette, hogy április 10-n tartják meg az részvényesek közgyűlését, amelyen megválasztják a cég új vezetőit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik