Belföld

Magyarország veszélyezteti az indiai szoftveripart

Heves ellenérzést váltott ki Indiában, hogy az IBM Magyarországot választotta infotechnológia beruházásának helyszínéül.

A dötés mögött feltételezhetően az indiai National Association of Software and Service Companies (NASSCOM) szakmai szervezettel szembeni fellépés áll – állítja cikkében az India Daily. A lap szerint ez egy tendencia, ami sértheti az indiai szoftveripar érdekeit.


A szervezet tavalyi jelentése szerint India szoftver- és IT-szolgáltatásexportja 12,5 milliárd dollárra növekedett, ami több mint harminc százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szolgáltatásexportot. Így az indiai cégek mintegy 70 ezerrel több munkahelyet kínálhattak saját honfitársaiknak, akiket egyre gyakrabban bíznak meg a külföldi megrendelők a stratégiailag fontos outsourcing megtervezésével.

Az IBM a múlt héten jelentette be, hogy többszáz új munkahelyet teremt Magyarországon. Adatok szerint 700 új munkahelyet hoznak létre egy 6,5 milliárdos beruházás keretében. Paál Péter, az IBM Magyarország vezérigazgatója elmondta: azért választották Magyarországot a beruházás megvalósításának színhelyéül, mert itt ígéretes a piac, megfelelőek az üzleti körülmények, s magasan képzett munkaerő is rendelkezésre áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik