Belföld

Kuncze bírálja az adóreform tervezetét

A szabaddemokraták számára elfogadhatatlanok az Adóreform Bizottság javaslatai, mivel azok bonyolultabbá, áttekinthetetlenebbé teszik az adórendszert – közölte Kuncze Gábor, a párt elnöke.

Szerinte az adóreform célja a magyar gazdaság versenyképesebbé tétele, amelyhez egyszerűbb, kiszámíthatóbb rendszerre van szükség, hogy stabilabb viszonyokat teremtsen, csökkentse a bürokráciát és ezáltal vonzóbbá tegye Magyarországot a külföldi befektetők számára.


A bizottság által elkészített reformterv úgynevezett nulladik változata kétkulcsos rendszert javasol az eva-nál, ami az SZDSZ szerint arra sarkallná a cégeket, hogy költségeiket “pumpálják fel”. A terv megvalósítaná ugyan a liberálisok által is szorgalmazott iparűzési adó eltörlését, de azt egy lépésben tenné. Ez viszont nem támogatható – tette hozzá.


A politikus szerint nem számít érdemi lépésnek az szja 18 százalékos sávhatárának a jelenlegi 1,5 millió forintról 1,8 millió forintra történő emelése. Itt olyan, radikálisabb változtatás kell, mint amilyen az SZDSZ által javasolt 3 millió forintra történő sávhatár emelés. Emellett a javaslat nem nyúlna hozzá a szociálpolitikai támogatásokhoz sem, amit a liberálisok kivennének az adórendszerből – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik