Belföld

Külföldi főnök a Sony-nál

A Sony fennállása óta először nevezett ki nem japán származású vezetőt. A hír hatására a japán tőzsde szárnyalni kezdett, a Nikkei index tíz hónapja nem volt ilyen magas - írja a Financial Times.

A cég amerikai diviziójának vezetője, Sir Howard Stringer nem beszél japánul, de mióta tető alá hozta a Metro-Goldwyn-Mayer médiavállalat felvásárlását, tevékenysége hozta a cég nettó bevételének felét. Elődje, Idei Nobujuki egész életében a Sony alkalmazottja volt, igazgatótanácsi elnökségének tíz évéből ötben csökkent a cég bevétele, és március 31-én másodjára lesz kénytelen veszteséggel zárni az évet.

Az eredetileg mérőműszereket gyártó Sony nevéhez fűződik többek között a walkman feltalálása, de az utóbbi időben versenytársai sorra előzték meg: a lapos televíziók piacán a Panasonic, a hordozható szórakoztató zenei eszközök piacán pedig az Apple körözte le az iPod nevű szerkenytűvel. Az Ericcsonnal közös mobiltelefon-gyártás önmagában ugyan nyereséges, de a szórakoztatóipari divizióval együtt sem képes a cég mérlegét nyereségbe fordítani, mely az utolsó negyedévben 7,5 százalékkal, 2,15 milliárd jenre, mintegy 3,7 milliárd forintra csökkent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik