Belföld

Csökken az autóárak közötti különbség az EU-ban

Csökken a különbség a nettó autóárak között az unió tagországaiban, de még mindig érdemes jó vásár után nézni a határokon túl is.

Az Európai Bizottság kedden hozza nyilvánosságra az autópiacról készített féléves tanulmányát, amely az értesülések szerint már felmutatja az ipartól és a kereskedőktől megkövetelt liberalizáció első jeleit.

A tanulmány megállapítása szerint a legdrágább és a legolcsóbb piacok közötti átlagos árkülönbözet 6,3-6,4 százalékra csökkent az előző félévi 6,9 százalékról, míg az eurózóna 12 országában a különbözet alig valamit változott az előző 4,4 százalékhoz képest. Egyes modelleknél viszont lényegesen eltérő árakat lehet kimutatni.

A nem hivatalos úton nyilvánosságra hozott adatokat a bizottság szóvivője nem kommentálta.

Az autóértékesítéseket szabályozó rendelkezések 2004 novemberében léptek hatályba az unióhoz májusban csatlakozott tíz országban.

Miközben a nettó árak lassacskán konvergálnak egymáshoz, az egyes országok polgárai változatlanul óriási árkülönbözettel juthatnak autóikhoz az eltérő adózási szabályok miatt. Az autópiaci szabályozás végső módosításai még az idén hatályba lépnek az EU-ban. Ennek értelmében az autókereskedők bármely tagországban nyithatnak majd szalonokat.

Összehasonlító táblázat néhány európai ország árairól

Ajánlott videó

Olvasói sztorik