Belföld

Mozgó kiállítás a metróban áprilisig

Metrókocsikban láthatók péntektől, egy hónapon át Art Spiegelman: Maus (Egér) című, egy holokauszt-túlélő visszaemlékezései alapján készült képregényének részletei.

A “60 év távlatából – 1945/2005” című utazó kiállítást Bozóki András kulturális miniszter nyitotta meg a bemutatót kezdeményező Holokauszt Emlékközpont munkatársaival közösen a Stadionok metrómegállóban.

A kiállítás keretében a képregényből kiválasztott 15 részlet – a reklámok helyén – a 2-es és a 3-as metróvonalon, 46 szerelvényben látható április elejéig.







Egy képregény Auschwitzról

A képregény egy auschwitzi túlélő visszaemlékezése, amelyet New Yorkban mondott tollba grafikusművész fiának. Egyedi jellegét az adja, hogy a lengyelországi zsidó családból származó, stockholmi születésű Art Spiegelman nem egyszerűen leírta a hallottakat, hanem képregénybe rajzolta az eseményeket, apja traumáit, állatszereplőkkel helyettesítve az embereket. A fekete-fehér képkockákon a zsidó szereplők egerek, a németek macskák, a lengyelek disznók, a franciák békák, az amerikaiak kutyák alakjában jelennek meg. A képregény teljes magyar változata január végén jelent meg Magyarországon a Holokauszt Emlékközpont támogatásával.

“A képregénynek és a kiállítás nem kevésbé meghökkentő helyszínének üzenete azonos: az emberi jó, a művészet és az emberi szörnyűség, vagyis a haláltábor bármilyen formában lehetséges, bárhol, ahol emberek vannak” – mondta a miniszter, miután felolvasott egy részletet a műből. Bozóki András hozzátette, hogy mind a jó, mind pedig a rossz lehetőségét magunkban hordozzuk a metrón és Auschwitzban egyaránt.

Rámutatott arra: a képregény műfajáról Batman és Superman jut eszünkbe, a gyermek világa, a játék, nem pedig a haláltáborok.

“De mi van akkor, ha vannak felnőttek, akik nem nőttek fel, akiknek az erőszak, a gyilkosság csak játék? Ez a kérdés Spiegelman Auschwitz-képregényének pokoli humora” – mondta.

A kulturális miniszter úgy vélekedett: a tárlat nagyon hasonlít Kertész Imre Sorstalanság című regényének kifejezésmódjára abban az értelemben, hogy az iszonyat nem huhogó szörnyekkel kezdődik, hanem hétköznapi módon, a rossz banálisan jelentkezik életünkben.

Az MTI kérdésére, miszerint milyen fogadtatásra számít, Bozóki András azt mondta: “biztos meg fognak hökkenni, biztos meg fognak lepődni. Ez egy társadalmi kísérlet is egyúttal”, s kíváncsi arra, lesznek-e negatív visszajelzések, vagy egyértelműen pozitívan fogadja majd az utazóközönség a kiállítást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik