Belföld

Megállt a vezetékes telefonvonalak csökkenése

2004 utolsó negyedévében a vezetékes fővonalak száma a korábbi folyamatos csökkenés után ismét enyhe növekedést mutat. A mobil-előfizetések száma az utolsó negyedévben 363 ezerrel, az elmúlt egy évben pedig 783 ezerrel bővült, s túllépte a 8,7 milliót - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az előzetes adatokat.

A KSH adatai szerint az előző kétéves csökkenő tendenciát megtörve tavaly a negyedik negyedévben a vezetékes fővonalak száma közel 1700-zal, 3,6 millióra nőtt, ezen belül 120-szal emelkedett az ISDN-csatornák száma. Ebben a negyedévben is csökkent a hívások száma, de növekedett az összes telefonálással töltött percidő. A 2003 negyedik negyedévi számokhoz viszonyítva a vezetékes vonalak száma 38 ezerrel, az ISDN-csatornáké 6 ezerrel csökkent.


A 100 lakosra jutó vezetékes fővonalak száma a negyedév végén 35,3 volt, ami szerény csökkenést jelent az előző év végéhez képest. Az ISDN-vonalak aránya a vezetékes előfizetéseken belül változatlanul 17 százalékos.


A vezetékes vonalakról indított hívások száma a hivatkozott időszakban, az internethívások adataival együtt 775 millió volt. Az előző negyedévbeli változáshoz képest a csökkenés kisebb mértékű, ugyanakkor 2003. utolsó negyedévvel összehasonlítva mintegy 11 százalékos visszaesést jelent. A vezetékes hálózatban kezdeményezett hívások időtartama (2,5 milliárd perc) 4,5 százalékkal nőtt az előző időszakhoz képest, de 10,6 százalékkal csökkent a 2003 utolsó negyedévéhez viszonyítva.


Tovább nőtt a mobil


A mobil-előfizetések száma 2004. negyedik negyedévben 363 ezerrel (4,3 százalékkal), az elmúlt egy évben pedig 783 ezerrel (9,9 százalékkal) bővült, s túllépte a 8,7 milliót – közölte a KSH. A 100 lakosra jutó mobil-előfizetések száma a negyedév alatt 82,7-ről 86,3-re emelkedett, ami 10 százalékkal több, mint 2003 végén.


vekszik az internethasználat is


Az internethívások száma és időtartama 2,0, illetve 3,3 százalékkal nőtt az utolsó negyedévben. Az egy vezetékes-előfizetőre jutó hívások időtartama 691 perc volt, ami 30 perccel több, mint az előző negyedévre és 74 perccel kevesebb, mint az előző év azonos időszakára jellemző adat.


Egyre több percet telefonálunk


A tavalyi év utolsó három hónapjában 14 millióval csökkent a mobilhálózatban kezdeményezett hívások száma, ugyanakkor az összes mobiltelefonálással töltött percidő 16 millióval nőtt. A negyedév során a vezetékes hívások átlagos hossza nőtt, a mobilhálózatokban ugyanannyi maradt. A vezetékes hálózatban 3,2, a mobilhálózatban 1,5 percig tartott egy átlagos hívás.


Az átlagosan 15 percig tartó internethívások nélkül a vezetékes hívások 2,4 percig tartottak. A mobilhálózatban kezdeményezett hívások az előző év azonos időszakához képest átlagosan 6 másodperccel hosszabbodtak. A negyedév során egy előfizetőre átlagosan 227 perc beszélgetés jutott, ami 8 perccel kevesebb, mint az eddig legmagasabbnak számító, 2004 harmadik negyedévében elért érték – áll a KSH gyorsjelentésében.
 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik