Belföld

A dán bér 13 százalékát kapja a magyar

Az Európai Munkáltatók legfrissebb Pay in Europe 2005 felmérésének fizetési ranglistáját Dánia vezeti, Magyarország a 31. helyen a lemaradók sorait erősíti.

Míg 2001-ben Dánia és Románia között 39-szeres volt az eltérés a fizetések tekintetében, 2005-re ez a szakadék 22-szeresre mérséklődött. A kiegyenlítődés oka a fizetések emelkedésének tudható be: öt év alatt Romániában 115 százalékkal emelkedett az órabér, Dániában csak 18 százalékkal.

Az Európai Munkáltatók Szövetsége, a Federation of Europeen Employers (FedEE) ötödszörre készíti el 48 európai ország bérszínvonalának összehasonlító tanulmányát.


A dán bér 13 százalékát kapja a magyar 1

A teljes lista megtekintéséhez kattintson a táblára!

Magyarország a kelet-közép-európai mezőnyben viszonylag elöl, az európai országok átlagát tekintve viszont erősen hátra, a 31. helyre szorul. A legjobban kereső dánok bérének csupán 13 százalékát kapja meg egy átlag magyar állampolgár. A sereghajtók között a balkáni államok és Ukrajna szerepel. 

A tanulmány megállapítása szerint az európai országok munkaerő-piacai egyre összehangoltabbak, az államok törekednek a kompatibilitásra. Nyugat-Európa számára jelenleg a legnagyobb kihívás az olcsó keleti munkaerővel folytatott verseny.

A tanulmány kiemeli, hogy a különbségek csökkenésének ellenére még mindig hatalmas az eltérés a jóléti és a volt szocialista államok bérszínvonala között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik