Belföld

3,846 milliárd euró a külkermérleg hiánya

A külkereskedelmi mérleg tavaly 3,846 milliárd eurós hiánnyal zárt, szemben a 2003. évi 4,167 milliárd euróval - közölte a Központi Statisztikai Hivatal pénteken.

2004-ben az export 44,063 milliárd euró, az import pedig 47,910 milliárd euró volt. A kivitel 15,7 százalékkal, a behozatal 13,4 százalékkal haladta meg az előző évi értékeket – értékük 11 094, illetve 12 064 milliárd forint volt. A korábban közölt előzetes adatok szerint tavaly a külkereskedelmi deficit 3,879 milliárd euró volt, azaz a végleges adat némileg kedvezőbb helyzetet mutat.


Az EU-tagországok viszonlatában a külkereskedelmi mérleg 735,4 millió eurós többletet mutat 2004-ben; a 3,879 milliárdos teljes hiány annak köszönhető, hogy az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelem egyenlege 4,582 milliárdos negatívumot mutat.

A KSH közlése szerint a 2004 decemberi hiány 238,5 millió euró volt.


Erősödő export


A KSH jelentése szerint az export volumenének növekedése 2004 valamennyi negyedévében meghaladta az importét. A kivitelben legnagyobb súllyal rendelkező gépek és gépi berendezések exportnövekedése – a feldolgozóipari ágazatok ipari export értékesítésének jelentős bővülése miatt – meghatározta a teljes kivitel dinamizmusát. A behozatal növekedését az importigényes termelés felfutása, valamint az Európai Unióba történő belépés által előidézett hatások befolyásolták.


A kivitel volumennövekedése az I. és II. negyedévben egyaránt 20 százalékos volt, míg a második félévben szerényebb, de még mindig 10 százalékot meghaladó mértékű volt. A növekedési ütem mérséklődése a nyugat-európai konjunktúra alakulásával, valamint a viszonylag magas bázissal függ össze.


EU-tagság: romló egyenleg


Az import értékének éven belüli alakulását jelentősen befolyásolta az adminisztratív (kereskedelempolitikai) szabályozásoknak a csatlakozás miatti változása. A külkereskedelmi mérleg a csatlakozást közvetlenül megelőző hónapokban jelentősen romlott, amely nagyrészt a taktikai célú vásárlásokkal magyarázható. Ezt követően viszont – szeptember kivételével – valamennyi hónapban kisebb hiány keletkezett, mint 2003 azonos hónapjaiban.


A tavalyi esztendőben az ország importájnak 71,3, exportájnak pedig 79,2 százaléka bonyolódott le az EU tagországaival.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik