Belföld

Razziázhat az Eurostat

A mainál szigorúbb és mélyrehatóbb ellenőrzésekre kaphat felhatalmazást az Eurostat – írja szerdai számában a Világgazdaság.

Az Európai Statisztikai Hivatal hatáskörének kiterjesztésére azért van szükség, hogy ellenőrizni tudja a tagországok által szolgáltatott államháztartási és egyéb adatok hitelességét. Az Európai Bizottság most elkészült javaslata szerint a jövőben nemcsak az uniós statisztikai hivatal szakemberei vennének részt ezekben a „razziákban”, hanem más bizottsági részlegek, sőt különböző tagországok képviselői is. A fogadó ország hatóságai kötelesek lennének minden szükséges adatot az ellenőrök rendelkezésére bocsátani.


A tagállami statisztikák megbízhatósága azután került a figyelem középpontjába, hogy tavaly napvilágot láttak a görög kormány statisztikai machinációi. Görögország éveken keresztül meghamisította a deficitszámokat, hogy beléphessen a valutaunióba.


A lap szerint a fellépést indokolja, hogy hamis adatok közlésével a tagországok nemcsak jogtalan előnyökhöz jutnak, de az unió egészére vonatkozó statisztikai mutatókat is torzítják. Ugyanis az Eurostat nem folytat saját adatgyűjtést, hanem a tagországok statisztikai hivatalaiból érkező számokat összesíti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik