Belföld

Nem Németh állíttatta össze az ügynöklistát

Németh Miklós elismerte, hogy átadott egy listát Antallnak, de azt nem ő készítette el.

Az úgynevezett ügynöklista részleteire és a szerkezetére már nem emlékszik a rendszerváltás előtti utolsó kormányfő. A papírokat természetesen átnézte, de arról másolatot nem készített. Elmondása szerint a lista hozzá a Belügyminisztériumból került.

„A lista a belügyminisztériumtól került be a miniszterelnökségre. Nem tudom, milyen megfontolásból. A belügyminisztérium megbízott vezetőjéhez ezt a listát akkor eljuttatták, és ő úgy érezte, hogy kötelessége erről engem személyesen tájékoztatni és a listát nekem továbbítani. Én mást ekkor – rövid idővel az új kormány eskütétele előtt már nem tehettem – mint amit tettem, azaz a listát betettem több más fontos irattal együtt az utolsó általam összeállított dossziéba és átadtam a miniszterelnök úrnak. Megemlítettem a miniszterelnök úrnak, hogy én semmiféle listát nem rendeltem, ezért hitelességéről nyilatkozni nem tudok. De mivel hozzám került, köteles vagyok neki ezt is hiánytalanul átadni. Most is ezt gondolom. A listát át kellett adnom egyszerűen azon oknál fogva, hogy kézhez kaptam” – áll Németh Miklós az MTI megkeresésére adott írásos nyilatkozatában.

A hírre reagálva Gál Miklós akkori megbízott belügyminiszter elmondta, hogy ő átadott egy iratcsomagot a kormányfőnek. „Én küldtem a Miniszterelnöki Hivatalnak egy anyagot, ami a belügyminisztériumnak azokat az anyagait tartalmazta, amit olyannak ítéltem, hogy az átadás-átvételnél a miniszterelnöknek át kell adnia. Én (…) ezt az anyagot nem néztem végig, mert ez is több száz oldalas valami volt” – nyilatkozta Gál Miklós. A politikus nem tartja kizártnak, hogy az iratok között volt a lista. „Én ezt nem láttam, akkor se láttam, meg azóta se láttam semmifajta listát” – tette hozzá a szocialista politikus.


Németh Miklós „erkölcsi kötelességének” nevezte, hogy hozzájáruljon az internetre az utóbbi napokban feltett úgynevezett „ügynöklisták” ügyének tisztázásához, melyekről külföldi útjáról hazatérve értesült.

A politikus hangsúlyozta, hogy nem tudja milyen kapcsolatban van egymással az általa átadott lista az internetre Szakértő ’90 aláírással vasárnap felkerült 219 nevet tartalmazó dokumentummal. Reményét fejezte ki, hogy a rendőrségi eljárás tisztázza, hogy olyan jogsértés történt e, amely bűnvádi eljárást igényel.

„Az én erkölcsi mércém az, hogy egyetlen ártatlan embert sem keverek gyanúba. Egyben reményemet fejezem ki, hogy olyan ügynöktörvény születik, amely a múlt eseményeinek és történéseinek megismerése számára stabil jogi hátteret teremt, nem árt az ország nemzetközi megítélésének, s megteremti a kényes, de szükséges egyensúlyt a múlt megismerésének igénye, illetve a nemzetbiztonság követelményei között.” – írta Németh.

Az egykori kormányfő megjegyezte, hogy az üggyel kapcsolatos számos kérdésre nem tud választ adni, mivel a probléma annyira szerteágazó. Az ügyben ráadásul további nyilatkozatokat nem is kíván adni Németh.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik