Belföld

A kormány megmentené a parádi üveggyárat

Megvan az esélye, hogy a kormány támogassa a parádi üveggyár, a 300 éves múltú ipari kultúra megmentését - jelentette ki a Miniszterelnöki hivatal regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős államtitkára.

Ez abban az esetben lehetséges, ha a környező települések is hajlandóak anyagi áldozatra a felszámolás alatt álló üzem megőrzése érdekében – közölte Suchman Tamás a kialakult helyzet megoldásáról tartott értekezletet követően.

A politikus úgy vélekedett, hogy a korábbi termelési és foglalkoztatási szint, ami közel 400 embernek jelentett munkát nem helyreállítható, ám 80 – 100 ember foglalkoztatására hosszabb távon is lehet esély.

Ebben a helyzetben egy pontos, a szükséges fejlesztésekre is kiterjedő stratégiai terv elkészítését kérte az érintettektől, annak érdekében, hogy egy hónapon belül döntési helyzetbe kerülhessen a gazdasági kabinet – mondta Suchman Tamás.

Pintér Benedek a Parád Kristály Manufaktúra Rt. felszámoló biztosa elmondta, hogy a 380 alkalmazott közül a héten 160 ember kapja kézhez a felmondását, illetve 83 emberrel folytatódik, csökkentett üzem mellett a termelés. A többiek romániai vendégmunkások voltak határozott idejű szerződéssel; az ő munkaszerződésüket nem hosszabbították meg.

Közlése szerint a dolgozók a vagyontárgyak értékesítéséből befolyó pénzből megkapják a őket illető járandóságokat.

A felszámolási eljárás az elmúlt év végén indult meg a társaság ellen, azt követően, hogy a cég, több mint 300 millió forint tartozást halmozott fel a szállítókkal, az adóhatósággal és a hitelező bankokkal szemben.

A korábban, közvetetten az ÁPV Rt. által birtokolt társaságot a Magyar Befektési és Vagyonkezelő Rt. portfoliójának elemeként a belföldi tulajdonú Saye Kft. vásárolta meg.

Erre azok után került sor, hogy az elsősorban tengerentúli exportra termelő cég, immár három éve veszteségesen működik; elsősorban a dollár alacsony árfolyama miatt. A manufaktúra ugyanis termékeinek 70 százalékát Amerikában és Japánban, vagyis dollár elszámolás piacokon értékesítette.

Az üveggyár 2001-ben 1.1 milliárd forint forgalom mellett 120 millió forint veszteséget halmozott fel, 2004-re pedig 1 milliárdos forgalommal és 200 milliós deficittel számolnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik