Belföld

Ingyenes hívások – telefon PC-n

Az EuroWeb új szolgáltatásával ingyen beszélhetünk a számítógépeken keresztül, virtuális készülékünkkel ráadásul hagyományos hálózatokat is hívhatunk. A telefónia új korszaka, vagy csupán kiegészítő alternatíva mindez?

Februárban indította új szolgáltatását a magyar piacon az EuroWeb: a NeoPhoneX NEtTelefon a felhasználók számítógépei és az internet alkotta rendszerre építve biztosít hangszolgáltatást. A telefonhívás itt a klasszikus telefonhálózat helyett a számítógépek és az Internet közvetítésével valósul meg. A már közel tíz éve használatban lévő technológiai megoldás lényege, hogy (VoIP – Voice over Internet Protocoll) számítógépes telefonáláskor a hang digitális adatcsomaggá alakítva továbbítódik, majd a fogadó félnél ismét emberi hanggá alakul.



Ingyenes hívások – telefon PC-n 1

A NeophoneX esetében egy ingyenes regisztráció után minden felhasználó kap egy virtuális telefonszámot, amelyen keresztül hívásokat kezdeményezhet és fogadhat is. Hálózaton belül – azaz a netre kapcsolt PC-ről – a felhasználók ingyen hívhatják egymást, fizetni a bel- és külföldi számokra irányuló hívásokért szükséges. A NeoPhoneX hálózaton kívüli hívások díjait a kiskereskedelmi forgalomban kapható NeoPhone hívókártyával vagy online NeoPhone kártyával lehet fizetni az interneten keresztül – a technológiának köszönhetően igen kedvező tarifákkal.

A szolgáltatás bevezetése válasz arra a tendenciára, amely az internetes telefonálás robbanásszerű növekedését prognosztizálja. A Deloitte tanácsadó cég, Technológia, Média és Telekommunikáció Csoportja által idén készített tanulmány szerint idén már a VoIP és a mobil szolgáltatók által keltett olcsóság következtében a vonalas szolgáltatóknak áraikat és szolgáltatásaikat is módosítaniuk kell majd. Az elemzők szerint ugyanakkor a VoIP technológia térnyerését a minőség, folyamatosság és a megbízhatóság hiánya némileg korlátozhatja, s várhatóan a vállalkozásoknak sem fog mérhető költségmegtakarítást nyújtani.







Kipróbáltuk

A cég webes oldala központi szerepet tölt be, ugyanis ott lehet ingyenesen regisztrálni, majd szintén innen tölthetik le az alkalmazók a szolgáltatás igénybevételéhez szükséges szoftvert. A regisztráció után a felhasználók kapnak egy hatjegyű azonosítót, egy virtuális IP-telefonszámot, amelyen keresztül hívásokat kezdeményezhet és fogadhat is. A NeophoneX használatához nincs másra szükség, mint egy szélessávú internet-hozzáférés, valamint egy headset vagy egy telefonkészülék, vagy egy beépített fülhallgatóval és mikrofonnal rendelkező számítógép, így az ingyenes szoftver gépünkre történő letöltése után akár rögtön ki is próbálható az interneten keresztüli telefonálás.

A FigyelőNet kipróbálta mind a Skype mind pedig a NeoPhoneX szolgáltatását (előbbit egy Japánba irányuló, utóbbit pedig egy belföldi számítógépes, illetve vonalas hálózatban): bár a hangminőség megfelelőnek volt mondható, tapasztalatunk szerint mind a PC, mind pedig a headset könnyen berezonálhat, és némi visszhang is érzékelhető beszélgetés során. A hagyományos telefonszolgáltatások így egyelőre komfortosabb minőségben szolgáltatnak – bár ez egy ingyenes japán telefonhívás esetén már közel sem annyira zavaró különbség…

Skype: a valódi konkurencia



A NeoPhoneX megoldása nem teljesen új a magyar felhasználók számára. A már több mint 23 millió regisztrált felhasználóval rendelkező Skype ugyanis hazánkban is igen népszerű – aki szélessávú nethozzáféréssel rendelkezik, internetező ismerőseivel már nem chat-csatornákon, és üzenettovábbító programokon (mint amilyen az ICQ, vagy az MSN messenger), hanem ingyenesen használható telefonvonalon érintkezik. A számítógépes hálózaton kívülre telefonálásra itt is lehetőség van – a tarifák igencsak kedvezőek.

Erdész Anita, az EuroWeb Internet Szolgáltató Rt. marketing igazgatója a FigyelőNet kérdésére elmondta, hogy a Skype-ot valódi konkurenciának tartják, hiszen annak Skype Out verziója azonos funkciókkal rendelkezik, mint szolgáltatásuk. A saját hálózaton belüli ingyenes beszélgetés, vezetékes- illetve mobilszámok hívásának lehetősége mindkét alkalmazás sajátja.

A konkurens alkalmazás az EuroWeb szerint szájhagyomány útján terjed, úgy ahogyan reményeik szerint a NeophoneX is fog. Az elsődleges célcsoportjának ezért a 19-40 éves számítógéppel és szélessávú internet hozzáféréssel rendelkező korosztályt jelölték meg, hogy utána a megcélzottak családon belül ajánlják azt hozzátartozóiknak. Erdész Anita szerint továbbá a reklám célja egyfajta oktatás is, hogy jelezzék a társadalomnak, a technológia létezik. A cég pénzt keresni csak abból fog, ha a felhasználók hálózaton kívülre is telefonálnak majd (ami már nem ingyenes) – a nagy feladat így ennek elérése lesz.








Cégeknek is
Az EuroWeb további terjeszkedésen töri a fejét. Erdész Anita a FigyelőNet kérdésére elmondta, hogy már tervezik a NeophoneX vállalkozóknak készített változatát is, amely már tartalmaznia fogja a számlás, illetve csekkes fizetési módot is. Az üzleti felhasználókat tekintve azonban úgy tűnik, hogy a Microsoft gyorsabban és nagyobbat lépett. A redmondi vállalat ugyanis a Budapesten megtartott Next Generation Telecoms Fórumon mutatta be új eszközét, az e-phone-t. Az új kommunikációs szabadalom integrálja az Outlook, az Exchange Server és a Live Communications Server rutinjait, s így lehetővé teszi az internet-alapú telefonálást PC-re és helyi hálózatra támaszkodva. Az e-phone segítségével pedig nem kell többé telefonkészülékeket vagy akár telefonközpontot üzemben tartania a vállalatnak, így jelentős összegeket spórolhat. Vállalati felhasználók amúgy már évek óta használnak internetes hálózatra épülő telefon-megoldásokat.

Élesedő verseny?



Az EuroWeb marketing igazgatója szerint igény van a költség hatékony telefonálásra, s a már említett Skype-on kívül a konkurensek árai jelenleg nem versenyképesek. Az egyik versenytárs, a UPC internetes telefonszolgáltatása véleménye szerint sokkal korlátozottabb, mint a NeophoneX. Szolgáltatásuk alacsony árai miatt Erdész Anita továbbá nem tartotta kizártnak, hogy a UPC hálózatát használók inkább az EuroWeb alternatíváját fogják választani. Szűcs László, a UPC sajtókapcsolati igazgatója szerint azonban a két szolgáltatást nehéz párhuzamba hozni, hiszen teljesen más kört céloz meg, s ezért a percdíjak összehasonlítás nem mérvadó. Szűcs szerint a fő különbség az, hogy a NeophoneX hálózathoz nem, de számítógéphez kötött, a UPC ennek azonban pont a fordítottját kínálja: saját kábelhálózatán futó, klasszikus telefonkészülékkel bíró szolgáltatást kínálnak. Szűcs szerint jól jelzi az EuroWeb túlzott optimizmusát, hogy Magyarországon a lakosságnak mindössze csak 25 százaléka rendelkezik számítógéppel. Az érvelés azonban kicsit sántít, mivel a UPC telefonját is akkor érdemes igazán használni, ha rendelkezünk Chello internet-előfizetéssel, azaz van számítógépünk – a tarifák ugyanis így számítanak igazán kedvezőnek ( részletek >>). Szűcs a korlátozott felhasználói kör miatt nem tart a UPC hálózatán történő esetleges számottevő EuroWeb-es térnyeréstől. Szerinte ugyanis a NeophoneX számára az igazi konkurencia a Skype.


Ingyenes hívások – telefon PC-n 18

Összegzésképpen hagyományos telefonvonalunkat még nem érdemes felmondani az internetes hálózaton működő virtuális telefonszolgáltatások kedvéért. Alternatívaként azonban kiváló költségcsökkentési megoldás – akik amúgy is kifizetik a szélessávú interenet-előfizetés díját, a világhálón lógó ismerőseiket ingyen hívhatják. A némileg gyengébb hangminőséget elfogadva pedig a klasszikus hálózatokba kimenő hívások díjain is spórolhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik