Belföld

Húsz év múlva versenyképes lesz a napenergia ára

A napenergiából nyert villamosáram ára a maihoz képest kilowattóránként 15-20 eurócenttel, egyharmadára fog csökkenni 15-20 éven belül - állapítja meg az EU megrendelésére készült tanulmány. Ez azt jelenti, hogy akkorra a nagy teljesítményű naperőművekben termelt áram versenyképessé válik.

Az ár 15-20 év múlva 5-7 eurócent/kwh lesz a Deutsche Zentrum for Luft und Raumfahrt (DLR) szerint, amely a tanulmányt francia, orosz, spanyol és izraeli együttműködésben készítette el.

Az előrelépést az először az Egyesült Államokban bevezetendő és a napos vidékeken alkalmazandó nagyméretű tükörrendszer jelenti majd. A tükrök révén napenergiával 600 fokos vízgőzt állítanak elő és ez a gőz hajtja a gőzturbinákat.


Spanyolországban néhány ilyen technikai alapon működő létesítmény épülőfélben van, ezek várhatóan 2007/2008-ban kezdenek termelni.


Az Egyesült Államokban a kilencvenes évek kezdete óta leállt az ilyen nagy naperőművek építése, aminek az oka az alacsony szintre süllyedt földgáz ára. Németország számára csekély jelentősége van ennek a technikának, tekintettel arra, hogy nem elég napos az idő.

Nem automatikusan válik majd a naperőművekben termelt áram versenyképessé. Ennek feltétele, hogy tömegméretekben gyártsák az erőmű alkatrészeit, tovább, hogy fokozzák a napenergián alapuló erőművekkel kapcsolatos technikai kutatásokat. A naperőműben termelt áram nemcsak környezetbarát, hanem általa a szén és más egyéb értékes fosszilis energiaforrás is megtakarítható.



Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik