Belföld

Felminősítették a Deutsche Telekomot és a Matávot

Visszaemelte az elsőrendű befektetői szintre a Deutsche Telekom hosszú távú adósságának kockázati besorolását a Standard and Poor's. Későbbi közleményében a hitelminősítő a német cég magyar stratégiai befektetésének, a Matávnak a felminősítését is bejelentette.

A világ legnagyobb hitelminősítője csütörtökön Londonban jelentette be, hogy a Deutsche Telekom (DT) és vele együtt a Matáv adósi minősítése az eddigi, spekulatív elemeket is tartalmazó közepes befektetői “BBB plusz”-ról egyaránt “A mínusz”-ra javul, ami az elsőrendű befektetői kategória alapfoka.

A kedvezőbb besorolást a rendkívülien gyors mértékű adósságállomány csökkenés indokolta. Ennek az üteme az idei évben minden bizonnyal meg fog torpanni, de a DT elégséges mértékben javította adósságrátáit, és megfelelően erős szabadkészpénz-képzési teljesítményt nyújtott ahhoz, hogy a most megadott szintre emelkedjen osztályzata.

A Matávról szóló bejelentés szerint a DT 52,9 százalékos Matáv-érdekeltsége “különösen erős besorolási kapcsolatot teremt” a két cég között, és a magyar szolgáltató adóskockázati osztályzata mindaddig a Deutsche Telekoméval összhangban fog mozogni, amíg a Matáv a német anyavállalat stratégiai befektetésének tekinthető.

A Standard and Poor’s 2002 áprilisában rontotta az addigi elsőrendű “A mínusz”-ról – a szuverén magyar devizaadósi besorolás szintjéről – a csütörtökig érvényben tartott “BBB plusz”-ra a Matáv adóskockázati besorolását, miután ugyanezt tette a DT osztályzatával, a német vállalat akkor romlónak megítélt adósságleépítési kilátásaival indokolva a lépést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik