Belföld

Fellebbezett a Slovnaft a bírság ellen

A rendelkezésre álló 15 napos határidő utolsó napján megfellebbezte a szlovák pénzügyminisztérium 1,35 milliárd koronás bírságát a Mol Rt. 98 százalékos tulajdonát képező legnagyobb szlovákiai olajfinomító, a Slovnaft.

Az Ivan Miklos vezette szlovák pénzügyminisztérium azért rótta ki a tetemes bírságot, mert a Csehországba is exportáló Slovnaft megszegte az árképzési fegyelmet. Ugyanis egyes termékeit a csehországi piacon olcsóbban értékesítette, mint Szlovákiában.

Kelemen Béla, a társaság vezérigazgató-helyettese ezzel kapcsolatosan többször elmondta: a tárca eljárása jogszerűtlen, ráadásul a Szlovákiában rendkívül magas jövedéki adó miatt az állam egy liter motorbenzinen akkor is 18,4 koronát keresne, ha a gyártó és a forgalmazó azt teljesen ingyen adná. Kelemen ugyanakkor furcsállta, hogy a miniszter árszabályozó intézkedéseket akar érvényesíteni. Szerinte a pénzügyi tárca döntése ellenkezik az uniós előírásokkal.

Fél Krisztina, a társaság szóvivője szerint a Slovnaft meggyőződése, hogy a társaságnál lezajlott minisztériumi ellenőrzés, annak módszere és eredménye összeegyeztethetetlen Szlovákia jogrendjével és az Európai Unió szabályzóival.

A miniszter jelezte: a fellebbezés elbírására felülvizsgálati bizottságot hoz létre, amely elemzi a tárca döntését és a társaság érveit. Ha a tárca ezek után is kitart a bírság mellett, döntése ellen a társaság ugyan már nem fellebbezhet, de a végzés kézbesítését követő hatvan napon belül még másodfokú bíróságon, végső soron pedig a Legfelsőbb Bíróságon kereshet jogorvoslatot.

Az ügy érdekessége, hogy Slovftnál ismét minisztériumi ellenőrzés folyik: ezúttal a társaság tavaly október óta alkalmazott árképzését ellenőrizik. Elemzők szerint ez akár újabb bírságot is maga után vonhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik