Belföld

Egyeztetés az M6-os nyomvonaláról

Az épülő M6-os autópálya Baracs és Bóly közötti szakasza tervezett nyomvonalának egyeztetésére Baranya, Fejér és Tolna megye érintett településeinek polgármesterei találkoztak csütörtökön Szekszárdon a tervezőkkel, a Nemzeti Autópálya Rt. vezetőivel.

“A fórum célja az volt, hogy próbáljuk meggyorsítani azt a komplex folyamatot – kiviteli, építési engedélyek, lőszermentesítés, régészeti feltárás, a tanácsadók kiválasztása, a koncessziós szerződések megkötése -, ami az önkormányzati vezetőkön múlik ebből” – közölte az MTI munkatársával Dióssy Gábor, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium politikai államtitkára a megbeszélésen.
A megbeszélésen három konkrét igény merült fel Őcsény, Alsónyék és Paks polgármestere részéről, amelyeket a politikai államtitkár különbözőképpen értékelt.

Az őcsényi lakosok házaik értékveszését, a zajproblémát kifogásolták, mivel a tervezett nyomvonal – a szomszédságban lévő természetvédelmi terület és a szekszárdi vízbázis közelsége miatt – a település mellett, bár a törvényben előírt 250 méteres sávon kívül vezet el.

Alsónyék attól tart, hogy a bajai Duna-híd és az M6-os közötti forgalom rázúdulva a településre tönkreteszi azt, Paks pedig a várost elkerülő körgyűrű megépítését kérné.

Az államtitkár értékelése szerint Őcsény esetében reális lehetőség, hogy valamilyen zajvédelemmel oldják meg a problémát, “ha ez ténylegesen mérhető és bizonyítható zajterhelést jelent”. Nem tartja azonban reális megoldásnak a nyomvonal megváltoztatását, amelyhez törvénymódosításra, majd azt követően újabb vizsgálatok elvégzésére lenne szükség, az pedig beláthatatlan időeltolódást jelentene.

Alsónyék elkerülő útjának megépítésére az államtitkár úgy reagált: megvizsgálják a lehetőségét annak, betehető-e az autópálya koncessziós szerződésébe, Paks felvetése azonban olyan költségvetési forrásokat igényelne, amelyre a politikus most nem lát lehetőséget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik