Belföld

Az államháztartás rontja a magyar versenyképességet

Erőteljes és sok csatornán keresztül érvényesülő negatív hatást gyakorol az államháztartás szerkezete, egyensúlyi pozíciója a magyar gazdaság versenyképességére – áll az ICEG Európai Központ friss tanulmányában.

Az ICEG legfrissebb elemzésében megállapítja, hogy a versenyképesség romlását jól mutatják a főbb mutatók. Így a magyar termékek részesedésének növekedése az EU-15 importjában 2002-től megtorpant és relatíve csökkent, többek között a többi visegrádi állammal szemben, miközben az ár- és költségalapú versenyképesség is romlott a főbb vetélytársakhoz képest. A hazai gazdaság relatív pozíciója a lisszaboni mutatók terén nem változott vagy enyhén romlott, és több nemzetközi versenyképességi rangsorban jelentős visszaesés következett be.

Az elemzés szerint a gazdaság versenyképességére több tényező hat, amelyek között kulcsfontosságú az államháztartás szerepe. Kedvezőtlen hatása van a fejlettségi szinthez képest magas redisztribúciónak, a kiadások alacsony és romló hatékonyságának, a magas redisztribúciót finanszírozó torz adórendszernek és a kiugróan magas adóknak. Továbbá a magas államháztartási deficit, az államadósság növekedése olyan makrogazdasági költségeket okoz, amely közvetlenül is negatívan hatnak a versenyképességre.







10 éves a Bokros-csomag
A Magyar Business Leaders Fórum és az ICEG Európai Központ 2005. március 4-én, pénteken konferenciát rendez Pénzügyi csúcstalálkozó: 10 éves a „Bokros-csomag” címmel. A Hotel InterContinental-ban megrendezésre kerülő magas szintű konferencián Bokros Lajos mellett előadást tartanak jelenlegi és volt miniszterek, jegybankelnökök, vezető közgazdászok. A konferencia célja annak értékelése, hogy mi történt az elmúlt időszakban a Bokros-program három pillérében (makrogazdasági egyensúly, versenyképesség, államháztartási reform), milyen meghatározó folyamatok jellemzik napjainkban ezeken a területeken a gazdaságot és milyen feladatok állnak a gazdaságpolitika előtt.

Mit lehetne tenni?

A gazdaság versenyképességét az államháztartás oldaláról csak olyan lépésekkel lehet javítani, amelyek egyszerre járulnak hozzá a deficit és adósság csökkentéséhez, az újraelosztás szelektív mérsékléséhez és az alrendszerek hatékonyabb működéséhez – állítja az ICEG. A tanulmány szerint az államháztartás versenyképességhez történő hozzájárulásának kulcseleme a deficit és adósság csökkentése: nélküle nem javul a gazdaság versenyképessége. Miközben ugyanakkor a jelenlegi adórendszer korlátozza a versenyképességet, adóreformot csak a kiadások csökkentését követően, esetleg azzal párhuzamosan, az alrendszerek átalakításával összehangolva lehet elkezdeni, anélkül a kívánt hatásai nem érvényesülnek.

A szakértők szerint a kiadások erőteljes csökkentését megfelelően kell csoportosítani és az alrendszerek reformjába kell beágyazni. Ezen belül vannak rövidtávon csökkenthető, esetenként más szerkezetben fenntartható és egyes alrendszerekben növelhető kiadások. Az államháztartási kiadások mérséklése és szerkezetének átalakítása már rövidtávon pozitív növekedési és versenyképességi hatással járhat – állapítja meg az elemzés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik