Belföld

Szondát kellene fújniuk a képviselőknek is

A belügyminiszter egy olyan törvényjavaslat elfogadását kezdeményezi, amely felfüggesztené a képviselők mentelmi jogát a közúti ellenőrzéseknél. Erre azért van szükség, mert megszaporodott az olyan esetek száma, amikor erre hivatkozva tagadták meg a rendőri intézkedést.

Lamperth Mónika az Országgyűlés mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottságának elnökénél kezdeményezte, hogy a témában a testület nyújtson be törvénymódosítási javaslatot, illetve kezdje meg az ehhez szükséges szakmai egyeztetéseket.

A miniszter kérte a Legfelső Bíróság elnökének és a legfőbb ügyész támogatását, hogy járjanak közbe a jogegyenlőség elvét sértő gyakorlat megszüntetése érdekében.

A minisztérium kommunikációs főigazgatója az MTI-hez eljuttatott közleményben kifejti, hogy a mentelmi jogot élvező személyek egyre gyakrabban a képviselői sérthetetlenségre hivatkozva tagadják meg az alkoholszondás ellenőrzést.

Az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény szavai és szelleme szerint a mentelmi jog mindenekelőtt nem privilégium, hanem a képviselői munka zavartalanságát szolgálja. “A közúti közlekedés azonban nem a törvényhozás színtere, egy joggal vitatható helyzetben pedig nem lehet áttörhetetlen mentsvár a képviselői mentelmi jog.” – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik