Belföld

Az orosz kormány jóváhagyta a Gazprom-Rosznyeft fúziót

Az orosz kormány szerdán végleg jóváhagyta a Rosznyeft állami olajcég beolvasztását a Gazprom gázmonopóliumba, de a Juganszk nélkül.

A Jukosz olajcég volt fő termelőegysége, amely egy vitatott kényszerárverés után került a Rosznyeft ellenőrzése alá egy strómancég közbejöttével, önálló állami vállalat marad Szergej Bogdancsikov Rosznyeft-vezér irányítása alatt – közölte Alekszej Miller Gazprom-vezér az NTV tévécsatorna műsorában.

A teljesen állami Rosznyeft 100 százalékos pakettjének bevitelével az orosz kormány 51 százalékra növelheti részesedését a Gazpromban, megnyitva az utat a régóta várt reformokhoz, amelyek külföldiek számára is szabadon hozzáférhetővé teszik a Gazprom részvényeit.

A Rosznyeft aktívumainak integrálása megszilárdítja a világelső gáztermelő jelenlétét az olajágazatban is, és a Gazpromot hamarosan az energiaszektor óriásai közé emelheti – fejtegette Miller.

A Gazprom-Rosznyeft fúziót késleltette, hogy egy amerikai bíróság ideiglenesen betiltotta a kényszerárverést a Jukosz csődvédelmi kérelmére. Az aukciót ennek ellenére megtartották december 19-én, eladva a Juganszkot a Jukosz-on számonkért 27,5 milliárd dolláros adóhátralék egy része fejében.

A Gazprom által létrehozott Gazpromnyeft – bár részt vett az árverésen – visszariadt az ajánlattételtől, és a Juganszkot a sebtében összetákolt Bajkalfinanszgrup strómancég nyerte el. Ezt aztán a Rosznyeft vásárolta meg. (A Gazprom pedig túladott a Gazpromneften).

Végül a houstoni szövetségi bírónő a múlt héten elutasította a Jukosz csődvédelmi kérelmét, illetéktelennek nyilvánítva az ügyben az amerikai igazságszolgáltatást, mivel a Jukosz tevékenysége Oroszországra összpontosul. A jogvitát olyan fórumon kell rendezni, ahol az orosz kormány részvétele biztosított – mutatott rá Letitia Clark.

Ezzel halványult a Jukosz esélye arra, hogy sikeresen perelhesse a Gazpromot és a Rosznyeftet az (általa kisajátításnak minősített) Juganszk-ügyletben való részvételükért, és esetleg elérhesse exportjuk és külföldi számláik befagyasztását. Igaz, a Juganszk önálló vállalatként való megtartása részben arra utal, hogy ez a veszély nem múlt el teljesen.

A Gazprom-Rosznyeft részvénycsere kulcskérdése a Rosznyeft által a Bajkal megvétele során felhalmozott adósság átstrukturálása: ennek megosztásától függ a Rosznyeft értéke, amelynek el kell érnie a Gazprom-részvények 10,7 százalákát ahhoz, hogy az állami részesedés többségire duzzadjon a Gazpromban – mondta egy Gazprom-bennfenntes az Interfaxnak.

A hatóságok szemlátomást folytatják a Jukosz feldarabolását megmaradt termelő leányvállalatainak kiárusításával. Orosz ügyészek kedden eljárást indítottak az egyik főegység, a Tomskneft ellen kitermelési kvótáinak túllépéséért. Ez nyomban zsugorította nemcsak a Tomskneft, hanem a másik megmaradt Jukosz-főegység, a Samaraneftgaz tőzsdei értékét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik