Belföld

Márciusban indul a “nagy könyv” program

E hónap közepén indul A nagy könyv című kezdeményezés, amelyben Magyarország kedvenc regényére lehet majd szavazni.

A brit minta alapján megvalósuló, decemberben záruló programsorozat egy játékos olvasómozgalom: a rendszeresen jelentkező tévé- és rádióműsorok nézőit, hallgatóit, a program internetes oldalának látogatóit, valamint a kapcsolódó könyvtári és iskolai rendezvények résztvevőit szavazásra szólítják fel, nevezzék meg kedvenc magyar, illetve külföldi regényüket.

Voksolni lehet majd könyvesboltokban, iskolákban, könyvtárakban, színházakban, művelődési intézményekben, éttermekben és szórakozóhelyeken, ingyenesen beküldhető szavazólapokon és az internetes honlapon.

Ősztől indul a második médiakampány, október 25-től hetenként, egymást követő hat adásban mutatják be a legnépszerűbb 12 művet méltató irodalmi kampányfilm-sorozatot. Közismert személyek próbálják majd meggyőzni a nézőket arról, hogy az általuk képviselt mű “a legjobb”.

A könyvek “nagy csatája” decemberben lesz, a legtöbb voksot kapott regények és a köréjük szerveződő kampánycsapatok mérkőznek meg a győzelemért; december 17-én derül ki, melyik regény lesz Magyarország kedvenc könyve 2005-ben.

A Nemzeti Kulturális Alapprogram 400 millió forintot fordít a program lebonyolítására és 100 milliót a kapcsolódó könyvtári pályázatra. A kulturális tárca 160 millió forinttal támogatja a megrendezést és a könyvtári állomány gyarapítását, míg az MTV 120 millió forintot költ a képernyőre kerülő műsorokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik