Belföld

Lovaggá ütötték Bill Gatest

A Microsoft társalapítója és jelenlegi elnöke, a világ leggazdagabb embere, Bill Gates kiemelkedő tevékenységének elismeréseképpen szerdán tiszteletbeli lovagi címet kapott az angol királynőtől.

Tevékenységét méltatva Jack Straw külügyminiszter – külön kiemelve a Microsoft szoftverek befolyását a brit gazdaságra – a kor egyik legnagyobb hatású üzleti vezetőjének nevezte Gatest, aki a “Knight Commander of the Most Excellent Order of the British Empire” címet viselheti majd. Ezt a lovagi fokozatot 1917 óta adományozza az angol király(nő).


A Buckingham-palotában rendezett szertartáson a térdeplő Gates vállát érintette meg egy karddal gyengéden II. Erzsébet.

Nagy-Britannia és a Brit Nemzetközösség állampolgárai ezt követően nevük előtt a “Sir” előtagot is használhatják, az azonban külföldiekre nem vonatkozik. Gates, a korábban hasonló megtiszteltetésben részesült Alan Greenspan Fed-elnökhöz, az idősebb George Bush-hoz és Steven Spielberg filmrendezőhöz hasonlóan a KBE (Knight Commander of the British Empire) megjelölést “biggyesztheti” neve után. “Sir” csak akkor lehet, ha angol állampolgárrá válik – mint tette a 2000-ben elhunyt Sir John Paul Getty II.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik