Belföld

A kalózkiadványok miatt bezár a videotékák fele

Félezer videotéka működése veszélybe kerülhet a kalóz DVD-k és a hipermarketek dömpingáras ajánlatai miatt. A nagy magyarországi hálózatok is eddig soha nem látott forgalomcsökkenést könyvelhetnek el - írja a Világgazdaság.

Az év végéig a jelenleg működő mintegy 1200 regisztrált tékából akár 600-700 is becsukhatja a boltot. Közben a nagy hálózatok forgalma is jelentős csökkenésnek indult. A tékák ellehetetlenülését elsősorban a kalóz DVD-k forgalomba kerülése, valamint a Tescóban és más hiper-, illetve szupermarketekben dömpingáron kínált filmek okozzák.

A Magyar Video Hálózat Kft.-hez (MVH) tartozó 88 téka 2003-ban nettó 550 milliós forgalmat ért el, tavaly azonban már csak mintegy 330 millió forint folyt be náluk. Az erőteljes visszaesés ugyanis már a múlt év nyarán elkezdődött. Noha a társasághoz kapcsolódó cégek megpróbálnak folyamatosan beruházni, úgy tűnik, tartalékaikat élik fel.

A legnagyobb bukást a sikerfilmek jelentik a videotékák számára – mondta érdeklődésünkre Tóth Sándor, a Magyar Videotékások Országos Szövetségének elnökségi tagja, korábbi elnöke. Hangsúlyozta: a kalózfilmek jóval előbb kikerülnek, mint hogy a videotékákban megjelennének, arról már nem is beszélve, hogy vannak olyan filmek, amelyek a Tescóban is hamarabb a polcokra kerülnek, mint náluk.

Tóth Sándor szerint közösen kellene leülni tárgyalni és megoldást keresni. Nehezen képzelhető el kiút anélkül, hogy a gyártók olcsóbb DVD-ket gyártsanak, a kiadóknak pedig szabályozni kell a filmek bemutatás utáni megjelenését a videotékák és a lakosság számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik