Belföld

Egyre több drogbűntény miatt indul eljárás

Magyarországon továbbra is a legkurrensebb kábítószer az extasy, de emellett továbbra is jelentős az amfetamin kereskedelem, és egyre jobban nő az itthoni kokainfogyasztás. A terjesztőket nagyon nehéz elkapni, mivel kevés tiltott szert tartanak maguknál.

A dílereknél az esetek nagy részében csak egy heti adag van. Ez a mennyiség meghaladja ugyan a csekély mennyiséget, de nem éri el a jelentőset, amely a büntetés kiszabásánál fontos.

„Az elmúlt években a statisztikai adatok szerint kétszeresére nőtt a kábítószeres bűncselekmények miatt indult eljárások száma, és az esetek döntő többségében birtoklás miatt indult” – mondta Oláh Miklós, a Nemzeti Nyomozó Iroda kábítószer-bűnözés elleni osztályának vezetője a szerdai sajtótájékoztatón.

Különösen nehéz a helyzet Baranya megyében, hiszen itt 140 százalékkal nőtt a kábítószer-bűncselekmények száma. A helyi vezetők tapasztalatai szerint a marihuánán kívül a diszkódrogok fogyasztása nőtt jelentősen, ebben pedig szerepet játszott az extasy árának csökkenése. Manapság egy tablettát 220-250 forintért már meg lehet kapni. Nőtt a kokain-kereslet, és a fogyasztói kör egy része erőszakos bűncselekményekből szerzi a pénzt az anyagra.

A rendőrség megkezdte az ország különböző pontjain lefoglalt kábítószerek vegyi összetételének elemzését, az úgynevezett profilalkotást, hogy meg lehessen állapítani: a különböző helyeken lefoglalt anyagok közül melyek tartoznak egy szállítmányhoz. Ennek lényege, hogy az egymástól látszólag független kábítószer-terjesztéseket össze lehessen kapcsolni, így derítve fel a csempészetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik