Belföld

Adóreform – progresszív eva és társasági adó

Több hét is eltelhet, mire a pénzügyi tárca véglegesíti az adótörvény-módosításokat. Addig be kell érni némi elsősegéllyel.

A FigyelőNet értesülései szerint leghamarabb két hét múlva állhat elő a nagyközönség számára is fogyasztható, az adótörvények vitára alkalmas módosításait tartalmazó első javaslatával a február elején megalakult Adóreform Bizottság. A több albizottságból álló grémium szerdán tárgyalja az eddig összegyűlt, viszonylag képlékeny javaslatokat.


A Pénzügyminisztérium egy a napokban ismertetett elképzelése szerint különböző jogszabályok összesen 47 paragrafusa és 3 melléklete módosulna. Az egymásnak ellentmondó adó- és járulékszabályok kiiktatása érinti a személyi jövedelemadóval, a társasági adóval, az egyszerűsített vállalkozási adóval kapcsolatos törvényeket és az adózás rendjét szabályozó törvényt is.





Egészségügyi járulék
A bizottsági javaslat szerint három éven keresztül, évi fél százalékponttal nőne – a munkavállalók által fizetett – a jelenleg 4 százalékos egészségügyi járulék

Nem lesz egykulcsos szja


A FigyelőNet értesülése szerint gyökeresen megreformálnák az önkormányzati finanszírozást, s a korábbiaktól eltérő módon biztosítanának forrást a helyhatóságoknak. Felmerült, hogy a személyi jövedelemadó (szja) alsó sávjáig – azaz 18 százalékig – befolyó adó közvetlenül a helyi önkormányzatoknál maradna. Ezzel a testület kiváltaná a megszűnő helyi iparűzési adót. Azonban az iparűzési adó egyik napról a másikra történő teljes megszüntetésére egyelőre nincs mód, mivel elvesznének a társaságoknak adott helyi beruházási kedvezmények.


Korábbi információkkal ellentétben nincs szó a progresszív személyi jövedelem-adózás megszüntetéséről. A javaslat-tervezet szerint azonban a kisebb adókulcs felett befolyó – azaz a jelenlegi kulcsok szerint további 20 százalékkal adózó, 1,8 millió forint feletti – jövedelem a központi költségvetést illetné. Tehát a jelenlegi 1,5 millióról 1,8 millióra módosulna az alsó szja-kulcs jövedelemhatára.


Mivel azonban a javaslat véglegesített változatára egyelőre várni kell, nem lehet pontosan tudni, hogy mennyi pénz marad az önkormányzatoknál, és egyelőre az is kérdéses, hogy mi lesz azokkal a kis önkormányzatokkal, ahol kevés az szja.


A helyi adó ilyen drasztikus eltörlésére azért van szükség, mert a helyi iparűzési adó valószínűsíthetően ellenkezik az uniós dirrektívákkal. Egy hasonló, olaszországi adónem kérdése jelenleg is az uniós döntőbírák előtt fekszik – s nem áll túl jól a szénája.








Csütörtöki elsősegély
A vállalkozói elsősegély- csomagnak nevezett salátatörvényt már korábban megvitatta az Adóreform Bizottság, a gazdasági kabinet jóváhagyását követően várhatóan szerdán a kormány is döntést hozhat róla. A kedvező kormánydöntést követően márciusban 3-án kerülhet a csomag a parlament elé, és a tervezett menetrend szerint április elejéig módosíthatják az érintett adójogszabályokat.


Progresszív társasági adó és eva


A forgalmi adó rendszerére is módosítás vár. Egyszerűsödne a bevallás, ugyanakkor fokozatos elmozdulás történne az egykulcsos forgalmi adó felé. Ez alól egyedül a gyógyszerárak jelentenének kivétel, ugyanis itt – ameddig az uniós szabályozás engedi – maradna a kedvezményes adókulcs. Bár a végleges, alacsony áfa-kulcshoz csak fokozatosan lehet eljutni – szól a bizottsági javaslat.


A jelenlegi egykulcsos helyett kétkulcsos adózási rend érvényesülne a társasági adózásban is. 5 millió forint nyereségig 10 százalék lenne az adó, e fölötti részre pedig 16 százalék.


Kétkulcsos rendszert vezetnének be az egyszerűsített vállalkozói adózásban (eva) is. Eszerint a 40 százaléknál kevesebb költséghányadú tevékenységgel rendelkező cégeknél maradna a 15 százalékos kulcs, az ennél nagyobbaknál 10 százalékra csökkenne az eva. Könnyítésként az utóbbi esetben 50 millió forintra emelkedne, míg máshol maradna a 25 millió forintos árbevételi határ. A bizottság több, az uniós dirrektivákkal ellenkező, ugyanakkor jelenleg hatályos magyar szabály megváltoztatására is javaslatot fog tenni.


Illetékek


Módosulna az illetéktörvény is, jelenleg ugyanis jogbizonytalanságot jelent, hogy az elismert munkavállalói értékpapír-juttatási program keretében juttatott értékpapír és a dolgozói részvény program keretében juttatott értékpapír után kell-e ajándékozási illetéket fizetni.


Magánszemélyek számára egyszerűsítenék az illetékszabályokat. A lakóház építésére alkalmas telektulajdonnak (tulajdoni hányadnak), valamint ilyen ingatlanon alapított vagyoni értékű jognak a megszerzéséhez kapcsolódó feltételes illetékmentesség igazolási rendjét úgy egyszerűsítenék, hogy a 4 év elteltével az illetékhivatal megkeresné az illetékes építésügyi hatóságot annak érdekében, hogy igazolja, a lakóházra a használatbavételi engedély kiadása megtörtént-e. Így nem az ügyfélnek kellene az igazolást bemutatni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik