Belföld

2,7 milliárd forinttal nőtt a Generali-Providencia nyeresége

A Generali- Providencia Biztosító Rt. az elmúlt évet 4,2 milliárd forint adózás utáni eredménnyel zárta, ami jelentősen meghaladta az előző évi 1,5 milliárd forintot.

Pálvölgyi Mátyás elnök-vezérigazgató szerdai tájékoztatóján elmondta: a magyar biztosítási piac 2004-ben 6,7 százalékkal bővült, ami csökkenő ütem a 2003-as növekedéshez képest, amikor is a piac bővülési üteme 12,6 százalék volt. A Generali Providencia Biztosító Rt. tavalyi, életbiztosításokból származó díjbevétele 30 milliárd forintot tett ki, ami 12,1 százalékos növekedés 2003-hoz képest. Tavaly a biztosítótársaság teljes díjbevétele 8 százalékos éves növekedés mellett meghaladta a 102,4 milliárd forintot.

A befektetési állomány – a befektetési alapokhoz kötött életbiztosítások nélkül – az előző év végi állományhoz képest 11,6 százalékkal emelkedett és egy év alatt 136,7 milliárd forintról 152,5 milliárd forintra nőtt. Kimagasló emelkedést hozott a befektetési alapokhoz kötött életbiztosítások állománya, amely tavaly év végén 15,5 milliárd forintot tett ki, ez 66,6 százalékkal magasabb a 2003-as értéknél.

A Generali-Providencia húzóágazata a vagyonbiztosítás – mondta az elnök-vezérigazgató. Tavaly a vagyon- és gépjárműbiztosítások díjbevétele 6,7 százalékkal nőtt, az elmúlt év végén 69,6 milliárd forintot tett ki. A fejlődést a biztosítócég vezetői szerint egyértelműen a vállalati vagyonbiztosításoknak köszönhette a társaság.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási területet – a kisebb biztosítók piaci térnyerése alacsonyan szinten tartott díjaik miatt – 2004-ben a csökkenő szerződések és növekedő átlagdíjak jellemezték, míg a casco-ágazatban 9 százalékos állománydíj-növekedést ért el a társaság.

Az elnök-vezérigazgató elmondta: a lakás- és társasház-biztosítások dinamikus emelkedést mutattak az elmúlt évben, az együttes állomány 2004. végére meghaladta a 12 milliárd forintot, ezzel a teljesítménnyel a Generali-Providencia a piac 21 százalékát fedi le, míg a többlakásos épületbiztosítások területén 43 százalékos a piaci hányada.

A tájékoztatón az újságíróknak bemutatták a Generali holding kelet-európai teljesítményét, nyereségszámait is. A Generali holding kelet-európai csoportja – az ausztriai teljesítményt is beszámítva 2004-ben 2,834 milliárd euró díjbevételt mutatott, ami 6,7 százalékkal haladja meg a 2003. évi teljesítményt. A cégcsoport adózott nyeresége tavaly 52,4 millió euró volt, szemben a 2003-as 20,5 millió euróval, a növekedés 155 százalékot ér el. Elhangzott az is, hogy a magyarországi leányvállalat a kelet-közép-európai Generali holding nyereségének, azaz régiós profitjának 33 százalékát hozza. Ha az ausztriai teljesítményen kívül nézzük a régiót, az adózás utáni profit tavaly 22,6 millió euró volt, több mint háromszorosa a 2003-as 7,1 millió eurónak.

Ausztrián kívül a Generali holding leányvállalatai tavaly 794,4 millió euró díjbevételt értek el, szemben a 2003-as 629,6 millió euróval, azaz a növekedés motorja egyértelműen a közép-kelet-európai régió a holdingon belül.

Pálvölgyi Mátyás a 2005-ös évvel kapcsolatban elmondta: az idén megközelítőleg 4 százalékos díjbevétel-növekményt szeretnének elérni, az adózás előtti eredményt 5 milliárd forint feletti összegre várják, ami tavaly év végén 4,8 milliárd forintot tett ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik