Belföld

Zarkavi csoportja vállalta a hillai merényletet

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki főnökének, Abu Muszab az-Zarkávinak csoportja vállalta a felelősséget egy internetes oldalon az iraki Hillában elkövetett hétfői öngyilkos merényletért, amelyben száztizenöt ember vesztette életét, száznegyvennyolc pedig megsebesült.

Az Magyar Televizó internet oldalának közlése szerint a dokumentumban, amelynek hitelességét még nem sikerült megállapítani, a terrorista vezető közölte, hogy megölnek minden zsidót, keresztest és ügynökeiket. Hozzátette, hogy a mudzsáhidek már eddig is több száz amerikaival, valamint az idegeneknek behódolt nemzeti gárdistával és rendőrrel végeztek.

Oszama bin Laden, az al-Kaida vezetője tavaly decemberben nevezte ki a jordániai Abu Muszab az-Zarkávit a terrorhálózat iraki “emírjének”. Zarkávi csoportja az elmúlt hónapokban számos merénylet elkövetését és külföldi, valamint iraki túszok kivégzését, elsősorban lefejezését vállalta magára.

A Scott McClellan elnöki szóvivő által ismertetett közleményben kiemelik: az Egyesült Államok az iraki biztonsági erőkkel vállvetve folytatja harcát azért, hogy bíróság elé állítsa a terroristákat és az egykori iraki rendszer azon tagjait, akik a demokráciába való átmenet folyamatát akarják kisiklatni. 

A 38 éves jordániai születésű Zarkávi számos robbantásos merényletért, emberrablásért, túszok lefejezéséért felelős és az Egyesült Államok 25 millió dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére. Jordániában távollétében halálra ítélték egy amerikai diplomata meggyilkolásáért.

Porter Goss, a CIA igazgatója február közepén úgy ítélte meg, hogy a terrorizmus elleni háborúban súlyos csapásokat mértek az al-Kaidára és más terrorszervezetekre, a sikerek ellenére azonban fennáll a közvetlen terrortámadás veszélye amerikai terület ellen. Donald Rumsfeld védelmi miniszter arról beszélt, hogy a hírszerzési értesülések szerint a terroristák támadást terveznek az Egyesült Államok és más civilizált országok ellen és ebbéli elszántságuk változatlan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik