Belföld

Mérsékelt választási kedv, Fidesz-előny

Mérsékelt választási részvételi hajlandósággal, az előző hónapokkal azonos Fidesz-előnnyel találkozhatunk a Szonda Ipsos pártpreferenciákat mérő e havi felmérésében.

A Népszabadságban olvasható kimutatás szerint a lakosság 44 százaléka tekinthető biztos pártválasztónak, ennyien mutatnak aktivitást és kiállást kedvelt pártjuk mellett.

Az összes választókorú megkérdezett körében 31 százalék a Fideszre, 27 százalék az MSZP-re, 5 százalék az SZDSZ-re, 2 százalék pedig az MDF-re szavazna, ha most vasárnap lennének a választások. A bizonytalanok aránya 32 százalék.

Leginkább a diplomások között találhatunk elkötelezett választópolgárokat – kétharmaduk sorolható ide -, de a fővárosiak és a középkorúak fele is biztos pártválasztó. Az itt regisztrált adatok azt mutatják, hogy a voksok kilenctizedét elvinné a Fidesz és az MSZP – előbbinek 49, utóbbinak 41 százalék jutna. A maradék 10 százalék javát az SZDSZ szerezné meg – 6 százalékot. Mindebből az is következik – lévén együttesen 4 százaléknyi biztos szavazójuk -, hogy a többi párt 2005 elején elég messze van attól, hogy parlamenti bejutásukkal számolhassunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik