Belföld

Még téli álomban az építési piac

A későn jött kemény fagyok és a hóesés miatt egyelőre úgy tűnik, téli álmát alussza a magyarországi ingatlanpiac – legalább is ami az építkezéseket illeti - olvasható a Napi Gazdaságban.

Forgalom szempontjából mindenképpen gyászos évkezdetről számolt be lapunknak Bodnár György, a Téglás Szövetség elnöke, aki hozzátette, hogy a tavalyi február kifejezetten erős volt az építőiparban. Míg 2004-ben szinte nulla készlettel kezdték a cégek, idén „betáraztak” téglával, amit most finanszírozni kellene úgy, hogy közben igen erős a harc a szegmensben.

A kedvezőtlen körülményeket mutatja az is, hogy a téglaipari cégek csak tavasszal és akkor is infláció alatti áremelést terveznek. Az év eleji gáz- és áramáremelés pedig önmagában 6,5 százalékos drágulást tenne indokolttá, ám ennyit nem bír el a piac – mondta Bodnár.

A barkácsáruházak bevételére ugyanakkor jótékony hatást gyakorolhat a kormány fészekrakó, illetve otthonteremtési programja. Az OBI áruházlánc szolid, ám folyamatos vásárlóerő-bővülésre számít. Reiter László, az OBI Magyarország country managere szerint komoly lehetőségek rejlenek a panelfelújítási programban is. Így fellendülésre számítanak többek között a csempék és padlólapok piacán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik