Belföld

Gazdatüntetések Hajdú-Bihar és Vas megyében

Hajdú-Bihar megyében folytatják hétfőn megkezdett, forgalomlassító demonstrációjukat a gazdák, Vas megyében a határátkelőkhöz vezető utakat zárják le.

A hétfőinél 60 traktorral többel, összesen 260 erőgéppel vonultak az utakra Hajdú-Biharban a termelők, akik délután háromig félpályás útlezárással támogatják a Budapesten tárgyaló, illetve demonstráló társaikat – tájékoztatta az MTI-t kedden reggel Örvendi László, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) térségi elnöke.

Vas megyében félpályás forgalomlassító demonstrációt kezdenek a gazdák több, a határátkelőhelyekhez vezető úton csütörtöktől, illetve péntektől – közölte a rendőrség az MTI-vel.

Március 3. és 13. között a 89-es számú főúton a bucsui határátkelőhelytől 1 kilométernyire az országba befelé vezető forgalmi sávban, valamint a 87-es számú főúton kőszegi határátkelőhely közelében tartanak félpályás útlezárást – közölte Szalai Ferenc őrnagy, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Hozzátette: március 4-15. között a 8-as számú főúton a rábafüzesi határátkelőhelyhez vezető úton Jakabháza térségében, valamint a 86-os számú főúton a rédicsi határátkelőhely irányába vezető úton Nádasd térségében foglalják el mezőgazdasági gépekkel és járművekkel a fél útpályát a gazdák.

A demonstrációk a bejelentés szerint minden nap reggel nyolc órától délután négy óráig tartanak, a helyszíneken rendőrök irányítják majd a forgalmat.



Gazdatüntetések Hajdú-Bihar és Vas megyében 1

Hajdú-Biharban a 42-es úton Berettyóújfalu térségében 120 traktor, Püspökladány környékén 50 munkagép, a 48-as úton, a Halápi csárdánál 50 traktor, a 35-ös úton, Pród térségében további 40 traktor lassítja a forgalmat.

Kossuth tértől a határig

Bagi Béla, a gazdák demonstrációs bizottságának vezetője tájékoztatott arról, hogy a bizottság felvállalja az országban spontán szerveződött gazdatüntetések összefogását, ám az újonnan csatlakozottaknak a demonstráció alapelveit, vagyis a politikamentességet el kell fogadniuk.

A demonstrációs bizottság vezetője beszélt arról is: hétfőn 10.30 órakor bejelentették a rendőrségen, hogy igényt tartanak a budapesti Kossuth tér teljes területére, ugyanis szeretnének oda újabb erőgépeket elhelyezni.

Hétfőn a rendőrség tájékoztatása szerint összesen az ország tizenhét pontján kell félpályás útelzárásra számítani a gazdák bejelentett demonstrációja miatt. A késő délelőtti állapotok szerint így például Hajdú-Bihar megyében öt, Fejér és Jász-Nagykun-Szolnok megyében három-három, Zala megyében két, Komárom-Esztergom és Békés megyében egy-egy helyen lehetett számítani a gazdák félpályás útlezárására. Bíró József, a Magyar Gazdakörök Országos Szövetsége vasi szervezetének elnöke bejelentette: Vas megyében a következő napokban a bucsui és a kőszegi határátkelőhely közelében terveznek félpályás útlezárást a gazdák. Megyei szervezetek javasolták határátkelők lezárását is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik