Belföld

Az FVM megkapta a gazdák javaslatait

A szaktárca megkapta a demonstráló gazdák megbízottai által kidolgozott javaslatokat és megkezdték annak azonnali tanulmányozását. A miniszterelnök nem kíván találkozni a gazdák képviselőivel.

Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője kedden közölte: a javaslatok összevetése és áttanulmányozása után a tárca szakértői delegációja kedden 13.00 órakor folytatja az egyeztető szakértői megbeszéléseket Budapesten az Agrárgazdasági Kutatóintézetben a gazdák megbízottaival. (Részletek >>).




Az FVM megkapta a gazdák javaslatait 1

Hétfőn már egyszer folytatták


Hétfőn napközben megszakadt az egyeztetés a gazdák és a szaktárca között, de végül folytatatták a tárgyalásokat az eredeti helyszínen, vagyis a budapesti Agrárgazdasági Kutatóintézetben.

Az egyeztetésen Jakab István a Magyar Gazdák Országos Szövetségének (Magosz) elnöke,  Benedek Fülöp, az FVM közigazgatási államtitkára, valamint a három-három munkacsoport-vezető, vagyis az agrártárca szakpolitikusai és a demonstráló gazdák szakbizottság-vezetői vesznek részt.


A tárgyalások folytatásáról a kormány részéről László Boglár kormányszóvivő hétfőn újságírók előtt nyilatkozott. Mint mondta: Németh Imre, az agrártárca vezetője készen áll a végső tárgyalásra a gazdákkal, akár a megállapodás szintjén is. Mint mondta, a szaktárca arra vár, hogy a gazdák reagáljanak a hozzájuk eljuttatott megállapodás-tervezetre, amelynek szakmai részleteiről a minisztérium szakértői készek tovább tárgyalni az érintettekkel.


Gyurcsány: a szakminiszterrel és a szakminisztériumban kell tárgyalni

Az agrár érdekképviseleti vezető közölte: a demonstráló gazdák képviselői még nem kaptak választ a miniszterelnöktől tárgyalási javaslatukra. Erre a demonstrációs bizottság tovább vár, mivel úgy vélik, hogy a miniszterelnöknek foglalkoznia kell a gazdák gondjaival.


Eközben Gyurcsány Ferenc hétfőn a parlamentben kijelentette, hogy a mezőgazdaságot érintő szakkérdésekről “a szakminiszterrel, a szakminisztériumban kell tárgyalni”.


Hozzátette azt is, hogy a földművelésügyi miniszternek a tárgyalásra van felhatalmazása, de arra nincs, hogy a költségvetés kereteit meghaladóan kötelezettséget vállaljon további pénzek kifizetésére.


A gazdák ugyanakkor azt közölték, hogy a problémák megoldása többletforrásokat igényel a jelenlegi agrár-büdzséhez képest.


A kormányszóvivő eközben bejelentette: eddig 156 ezer gazda kapta meg a területalapú támogatást, és ez – mintegy 2,5 millió hektár földterületet érintve – 30 milliárd forint kifizetését jelenti.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik