Belföld

Az EU követelményének határán az olasz hiány

Olaszország államháztartási hiánya tavaly a GDO 3,0 százalékát tette ki, éppen az EU növekedési és stabilitási paktumában megszabott határértéken volt.

Az olasz statisztikai hivatal keddi jelentése szerint az új elszámolási szabályok miatt, 2001-től fogva felülvizsgálták az eredményeket. A keddi közlés szerint 2001-ben ugyancsak 3,0 százalékos volt a GDP-hez képest az államháztartás hiánya az eddig ismert 2,6 százalék helyett, 2002-ben 2,6 százalékos a korábban közölt 2,3 százalék helyett, és 2003-ban 2,9 százalékos az eredetileg nyilvántartott 2,4 százalék helyett.

A közadósság tavaly a GDP 105,8 százalékára csökkent a 2003-as 106,3 százalékról. Az EU-beli határ 60 százalék. A 2002 óta krónikus szabályszegő Németországon és Franciaországon kívül még nyolc EU-tag sértette meg a 3 százalékos deficitszabályt tavaly.

Az olasz gazdasági minisztériumban azzal kommentálták a statisztikai hivatal adatait, hogy Olaszországban még a júliusi EU-ajánlásoknál is szigorúbban ellenőrzik a költségvetést, és az idei első két hónap mérlegadatai már igazolják ennek hatását. Elemzők szerint azonban az olasz államháztartási mérlegre nehéz idők járnak majd az idén, mert a gazdasági növekedés lassul, várhatóan elmarad a kormány 2,1 százalékos tervétől, ráadásul az 5,8 milliárd eurós adócsökkentések ugyancsak megterhelik majd a mérleget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik