Belföld

Draskovics Tibor kinevezte az APEH új elnökét

A pénzügyminiszter március 1-jei hatállyal kinevezte Szikora Jánost az APEH elnökének.

A miniszter közölte azt is, hogy javasolta a miniszterelnöknek Király László György, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) távozó elnökének kinevezését a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének felügyeleti tanácsába május 1-jei hatállyal. 

Draskovics Tibor a keddi budapesti tájékoztatón közölte azt is, javasolta a miniszterelnöknek Király László György, az APEH távozó elnökének jelölését a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének felügyeleti tanácsába május 1-jei hatállyal.


Az elégedettség hiányára enged következtetni, hogy a frissen kinevezett Szikora Jánostól határozottabb, eredményesebb adóztatást vár a főpénzügyér. Mindezt azért, hogy senkinek se kelljen mások hanyagsága, vagy tisztességtelen magatartása miatt a szükségesnél több terhet viselnie” – mondta Draskovics Tibor. Szerinte az APEH-nak gyorsabban és hatásosabban kell reagálnia a gazdasági folyamatokra.



Draskovics Tibor kinevezte az APEH új elnökét 1

Szikora János

Az APEH és az adóreform


A pár hete elkezdett adóreform, s a készülő javaslatoknak nagyrészt azokra a tapasztalatokra kell építeniük, amelyek az APEH-nál halmozódtak fel. A pénzügyminiszter emellett, az APEH vezetésétől várja, hogy élharcosai legyen az adóztatás egyszerűbbé, adminisztrációmentesebbé tételének. Egy korszerű adóigazgatást kívántunk megteremteni, s a célt el is érte a szervezet – ezzel búcsúzott Király László György. A távozó elnök elmondta: be kellett látnia, hogy most nem a nagy struktúrák építésének ideje jött el, hanem egy gyorsabban, operatívabban működő adóhivatalé.


“Az APEH az egyik legjobban működő közigazgatási szervezet, ahol a jövőben sincs ok gyökeres változtatásokra” – fogalmazott Szikora János. Az új elnök hozzátette: át kell gondolni a Pénzügyminisztériumból érkező kritikai véleményeket azért, hogy az APEH működése még hatékonyabb legyen. Szikora János saját személyéről szólva kijelentette, hogy “szeretnék szürke maradni, hogy az adóhivatal belső működtetésére koncentrálhassak”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik