Belföld

Drágul a taxidroszt

Mintegy 12 százalékkal többet, áfa nélkül 19 ezer forintot kell majd áprilistól éves droszthasználati díjként fizetniük a budapesti taxisoknak.

Rusznák Imre, a fővárosi önkormányzat kereskedelmi bizottságának elnöke elmondta, hogy a taxiállomásokat üzemeltető kht. által javasolt 1000, illetve 2000 forintos emelés közül a magasabb összegű mellett döntöttek, hogy biztonságosabb legyen a társaság működése – közölte.

A szocialista politikus szerint február végéig 5766 taxis fizette be a tavaly áprilistól ez év március végéig tartó időszakra járó 17000 forintos droszthasználati díjat. 

A taxisok többnyire a műszaki vizsga előtt fizetnek, mert egy kormányrendelet alapján csak akkor vizsgáztathatják le a taxi gépkocsit, ha a tulajdonos befizette a droszthasználati díjat.

A kht. bizottság által elfogadott üzleti terve idén 5300 taxissal számol. Kitűnik az anyagból, hogy a múlt év végére a taxiállomások száma meghaladta a 300-at Budapesten. A drosztok jogszerű használatának ellenőrzésére tavaly 15 millió, idén 20 millió forintot fizet a kht. a fővárosi közterület-felügyeletnek. A múlt évi 76 millió forintos bevétel mellett 14,4 millió forintos vesztesége volt a cégnek. Idén 112 millió forintos bevételt és mintegy 3 millió forintos eredményt terveznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik